KĽDR ohlásila ďalší štart rakety dlhého doletu

NETKY.SK • 24 Január 2013, 08:30 • 2 min
KĽDR ohlásila ďalší štart rakety dlhého doletu

KĽDR ohlásila ďalší štart rakety dlhého doletu - Politika Severná Kórea dnes oznámila, že je pripravená uskutočniť už v poradí tretí test svojej jadrovej technológie, ako aj vystrelenie ďalších rakiet dlhého doletu namierených proti svojmu úhlavnému nepri

slovakia

left justify in out

img

Severná Kórea dnes oznámila, že je pripravená uskutočniť už v poradí tretí test svojej jadrovej technológie, ako aj vystrelenie ďalších rakiet dlhého doletu namierených proti svojmu úhlavnému nepriateľovi Spojeným štátom. Oznámil to Národný výbor pre obranu KĽDR, ktorý citovala severokórejská tlačová agentúra KCNA.
      "Nezakrývame skutočnosť, že rôzne družice a rakety dlhého doletu, ktoré vystrelíme a jadrové testy, ktoré uskutočníme, budú namierené proti Spojeným štátom," uvádza ústredný vojenský orgán Severnej Kórey podľa agentúry Reuters.
      Stanovisko zverejnil Pchjongjang po tom, ako Bezpečnostná rada OSN v utorok jednoznačne odsúdila Severnú Kóreu za decembrové odpálenie balistickej rakety a sprísnila voči nej existujúce medzinárodné sankcie. Prijatie rezolúcie v 15-člennej rade bolo výsledkom kompromisnej dohody medzi Spojenými štátmi a Čínou.
      Uznesenie síce neuvalilo na KĽDR nové sankcie, len sprísnilo už existujúce, čínska podpora rezolúcie bola pre Severnú Kóreu veľkým úderom.
      V rámci sprísnenia doterajšieho rámca sankcií rezolúcia rozšírila zoznam severokórejských predstaviteľov, ktorí budú čeliť zákazu cestovania a zmrazeniu vkladov.
      Cieľom štartu rakety z 12. decembra bolo podľa Pchjongjangu vyniesť satelit do vesmíru. USA a Južná Kórea však komunistickú krajinu obvinili z utajovanej zbrojnej skúšky. Preskúmanie častí trosiek rakety ukázalo, že išlo v skutočnosti o test v rámci vývoja interkontinentálnych balistických striel, ktoré môžu niesť jadrové hlavice.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies