KĽDR odpálila raketu dlhého doletu, na orbite má pozorovaciu družicu

NETKY.SK • 12 December 2012, 08:16 • 2 min
KĽDR odpálila raketu dlhého doletu, na orbite má pozorovaciu družicu

KĽDR odpálila raketu dlhého doletu, na orbite má pozorovaciu družicu - Politika Severná Kórea dnes oznámila, že sa jej podarilo umiestniť svoju pozorovaciu družicu na obežnú dráhu po úspešnom odpale rakety dlhého doletu. Ako uviedla severokórejský tlačová

slovakia

left justify in out

imgSeverná Kórea dnes oznámila, že sa jej podarilo umiestniť svoju pozorovaciu družicu na obežnú dráhu po úspešnom odpale rakety dlhého doletu.

Ako uviedla severokórejský tlačová agentúra KCNA, raketu odpálili z vesmírneho centru Sohae na západnom pobreží KĽDR.

Juhokórejskí vedci podľa agentúry DPA označili severokórejský pokus za technologický úspech. Americký odborník na vesmírny program, na ktorého sa odvolala agentúra AP, zhodnotil vynesenie družice ako "vynikajúci úspech pre Severnú Kóreu".

Japonská vláda dnes v reakcii na odpálenie rakety požiadala o zvolanie BR. Japonský veľvyslanec pri OSN Cuneo Nišida uviedol, že žiadosť predložili Maroku, ktoré v súčasnosti BR predsedá.

Tokio tiež vznieslo protest s tým, že odpálenie rakety bolo porušením rezolúcií BR OSN, zakazujúcich KĽDR testy takejto technológie.

Japonský premiér Jošihiko Noda novinárom povedal, že krok Severnej Kórey bol "úplne neakceptovateľný" a Tokio na to bude "tvrdo reagovať".

Spojené štáty podľa agentúry Reuters uviedli, že zaznamenali severokórejský pokus, pričom zdôraznili, že situáciu monitorujú. Biely dom podľa agentúry AP označil vystrelenie severokórejskej rakety za "provokatívny čin ohrozujúci regionálnu bezpečnosť".

"Hlboké poľutovanie" nad odpálením rakety vyjadrilo i Rusko, ktoré rovnako uviedlo, že KĽDR porušila rezolúciu BR OSN. Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že Pchjongjang zvýšil nestabilitu v regióne.

Moskva zároveň vyzvala ďalšie krajiny v regióne, aby sa stránili krokov, ktoré by mohli ďalej zvýšiť napätie, konštatovala agentúra Reuters.



Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun označil dnes za poľutovaniahodné odpálenie severokórejskej rakety dlhého doletu.

Podľa Pana je zarmucujúce, že KĽDR odporovala "jednohlasnej a silnej" výzve medzinárodného spoločenstva: štart rakety bol jasným porušením rezolúcie Bezpečnostnej rady (BR) OSN č. 1874. BR vtedy rezolúciou vyzvala Severnú Kóreu, aby sa zriekla odpaľovania balistických rakiet. 

Šéf OSN prejavil aj obavy z možných následkov na bezpečnosť v regióne, informovala agentúra DPA.

Dnešný pokus o vystrelenie rakety dlhého doletu bol pre Severokórejčanov už druhý v tomto roku.

Pchjongjang sa svojho vopred avizovaného zámeru nevzdal aj napriek tomu, že Spojené národy, Spojené štáty i juhokórejská vláda opakovane vyslovili obavy, že údajný pokus o vynesenie družice na pozorovanie Zeme je len zámienka komunistického štátu na vykonanie raketového testu porušujúceho zákaz OSN.

Severná Kórea sa bráni, že ide o mierumilovnú snahu pokročiť vo svojom vesmírnom programe a za posledné želanie zosnulého lídra Kim Čong-ila.

KĽDR sa pokúsila odpáliť strelu dlhého doletu už tento rok v apríli, raketa sa však krátko po štarte rozpadla. Severokórejskí odborníci tvrdia, že sa poučili z chýb, ktoré sprevádzali aprílový neúspešný test, a vylepšili konštrukciu rakety.

OSN zakázala Pchjongjangu akékoľvek testy raketových technológií dlhého doletu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies