KĽDR nepoužije svoje jadrové zbrane ako prvá

NETKY.SK • 8 Máj 2016, 09:21 • 2 min
KĽDR nepoužije svoje jadrové zbrane ako prvá

PCHJONGJANG - Severná Kórea nepoužije svoje jadrové zbrane ako prvá, pokiaľ nedôjde k ohrozeniu jej suverenity. Vyhlásil to severokórejský vodca Kim Čong-un počas prebiehajúceho zjazdu vládnucej Kórejskej strany práce (KSP). S odvolaním sa na miestne médiá o tom v noci nadnes informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Kim ďalej uviedol, že je pripravený vylepšiť vzťahy KĽDR s "nepriateľskými" krajinami. Tento krok je súčasťou úsilia Severnej Kórey o diplomatické zblíženie na pozadí medzinárodného nátlaku, ktorý sa zintenzívnil po jej nedávnej jadrovej skúške a odpálení rakiet dlhého doletu. Vodca vyzval aj na ďalšie rokovania s konkurenčnou Južnou Kóreou.


Dialóg medzi Pchjongjangom a Soulom má znížiť neporozumenie a nedôveru, ktoré zaťažujú oba štáty Kórejského polostrova. Vodca vo svojom prejave zmienil aj USA, ktoré varoval, aby sa nemiešali do záležitostí medzi KĽDR a Kóreou.


"Naša republika si bude svedomito plniť svoje záväzky ohľadom jadrového odzbrojenia a zasadzovať sa za zákaz nukleárnych zbraní vo svete," vyhlásil Kim, ktorého cituje agentúra KCNA. Podľa analytikov vodca využije zjazd KSP na ponuku dialógu svojej krajiny s rivalmi, pričom sa bude snažiť vyťažiť z postavenia KĽDR ako jadrovej mocnosti.


Pchjongjang uskutočnil v januári svoju štvrtú jadrovú skúšku, po ktorej zakrátko nasledovalo dopravenie družice do vesmíru, čo však svetové vlády považujú za zakázaný test rakiet dlhého doletu. Tieto kroky boli medzinárodne odsúdené a viedli k sprísneniu sankcií zo strany OSN voči KĽDR.


Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí pred zjazdom KSP vyhlásilo, že hlavnou podmienkou začatia rozhovorov s Pchjongjangom je jadrové odzbrojenie Severnej Kórey.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona