KĽDR naznačila možnú účasť Kim Čong-una na májových oslavách v Moskve

NETKY.SK • 21 Január 2015, 16:11 • 2 min
KĽDR naznačila možnú účasť Kim Čong-una na májových oslavách v Moskve

MOSKVA - Rusko dostalo zo Severnej Kórey pozitívny signál ohľadom možnej účasti lídra Kim Čong-una na oslavách 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, ktoré sa uskutočnia v máji na Červenom námestí v Moskve. Oznámila to dnes agentúra Reuters, citujúc ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

slovakia

left justify in out

"Prvotný signál bol pozitívny," uviedol Lavrov na tlačovej konferencii, pričom záležitosť bližšie nerozviedol. Kimova účasť na oslavách by bola jeho vôbec prvou oficiálnou zahraničnou cestou od roku 2011, keď po svojom zosnulom otcovi Kim Čong-ilovi prevzal post najvyššieho predstaviteľa tejto politicky izolovanej ázijskej krajiny.

 

Moskva a Pchjongjang sa usilujú o posilnenie svojich vzťahov, pričom KĽDR sa snaží získať podporu Ruska aj napriek kritike medzinárodného spoločenstva ohľadom porušovania ľudských práv.

 

Valné zhromaždenie OSN v decembri prijalo rezolúciu, ktorou vyzýva Bezpečnostnú radu (BR OSN), aby zažalovala Severnú Kóreu na Medzinárodnom trestnom súde (ICC) so sídlom v Haagu pre údajné zločiny proti ľudskosti. Rusko ako stály člen rady s právom veta však má mandát na zastavenie takéhoto opatrenia.

 

Moskva potrebuje spoluprácu s Pchjongjangom aj pre podporu vývozu zemného plynu do Južnej Kórey, keďže firma Gazprom hodlá postaviť plynovod, ktorý bude viesť cez územie KĽDR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies