KĽDR môže odskúšať vodíkovú bombu v Pacifiku, tvrdí severokórejský diplomat

NETKY.SK • 22 September 2017, 06:29 • 2 min
KĽDR môže odskúšať vodíkovú bombu v Pacifiku, tvrdí severokórejský diplomat

SOUL - Severná Kórea by mohla uskutočniť skúšku vodíkovej bomby v Tichom oceáne po tom, ako vodca KĽDR Kim Čong-un varoval, že jeho krajina zvažuje opatrenia "najvyššej úrovne" proti Spojeným štátom.

slovakia

left justify in out

V New Yorku to vo štvrtok vyhlásil severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho.

 

"Mohlo by ísť o dosiaľ najsilnejší výbuch vodíkovej bomby v Pacifiku. Ešte sa nevie, k akým krokom dôjde, rozhodne o tom náš vodca Kim Čong-un," povedal Ri Jong-ho, ktorý je v New Yorku na zasadaní Valného zhromaždenia OSN.

 

Takáto skúška by bola veľkou provokáciou Washingtoneu a jeho spojencov. Komentár šéfa severokórejskej diplomacie prichádza po nezvyčajne priamom vyhlásení Kim Čong-una v reakcii na vyhrážky amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý vyhlásil, že je pripravený "totálne zničiť" Severnú Kóreu.

 

Trump vo štvrtok podpísal nové výkonné nariadenie, ktoré posilňuje sankcie voči Pchjongjangu za jeho jadrový program. Americké ministerstvo financií dostalo oprávnenie zamerať sa na spoločnosti a finančné inštitúcie, ktoré obchodujú s KĽDR. Výkonné nariadenie prichádza menej než dva týždne po tom, ako OSN schválila nové sankčné opatrenia voči Severnej Kórei.

Trump pri podpisovaní zmieneného dokumentu vyhlásil, že tieto opatrenia majú odstaviť KĽDR od zdrojov, ktorými Pchjongjang financuje svoj jadrový program a vývoj nukleárnych zbraní.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona