KĽDR: Juhokórejská prezidentka je blázon, keď paktuje s USA

NETKY.SK • 4 Október 2013, 12:24 • 2 min
KĽDR: Juhokórejská prezidentka je blázon, keď paktuje s USA

SOUL – Severokórejská Komisia pre národnú obranu v piatok ostro zaútočila proti juhokórejskej prezidentke Pak Kun-hje a vyhlásila, že KĽDR bude pokračovať vo svojom programe vývoja jadrových zbraní.

slovakia

left justify in out

Hovorca komisie, ktorého agentúra KCNA nemenovala, urážkou reagoval na výzvu juhokórejskej prezidentky, aby sa KĽDR vzdala svojich nukleárnych ambícií. Pak Kun-hje pritom pohrozila, že armáda Juhu je schopná brániť sa proti severnému susedovi. Na mysli mala nový strategický pakt s USA, ktorý má poskytnúť prostriedky na odstrašenie Severnej Kórey pred jadrovým útokom.

"Ak Pak konšpiruje s cudzincami, aby prinútila Severnú Kóreu vzdať sa jadrových zbraní, kope si len vlastný hrob,” povedal hovorca, pričom juhokórejskú prezidentku nazval bláznom a imbecilom, ktorý paktuje so zlodejom hroziacim jadrovými zbraňami. Juhokórejské ministerstvo pre znovuzjednotenie už vyhlásenie Komisie pre národnú obranu odsúdilo ako príliš osobné a urážlivé. 

Na území Južnej Kórey sa momentálne nachádza takmer 30-tisíc amerických vojakov, ktorých počet môžu v prípade potreby rozšíriť posily z amerických základní v Japonsku. Nové hrozby prišli v čase, keď sa začalo upokojovať zvýšené napätie na Kórejskom polostrove. Sever totiž v máji po najnovšom sprísnení sankcií zo strany OSN vypovedal dohody o neútočení a pohrozil opätovným vypuknutím Kórejskej vojny, ktorú v roku 1953 ukončilo iba prímerie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona