KĽDR je schopná vyrobiť atómové zbrane

NETKY.SK • 20 November 2013, 11:43 • 2 min
KĽDR je schopná vyrobiť atómové zbrane

SOUL - Severná Kórea je schopná vyrobiť atómové zbrane z obohateného uránu ako aj zo svojich zásob plutónia.

slovakia

left justify in out

Juhokórejský minister obrany Kim Kwan-ťin to v stredu povedal poslancom parlamentu. K tomuto záveru vláda podľa jeho slov dospela neustálym monitorovaním severokórejských jadrových aktivít. Minister vyjadril presvedčenie, že KĽDR v nukleárnom zariadení Jongbjon testuje jadrový reaktor na výrobu plutónia, čo naznačujú satelitné zábery. Severná Kórea tiež zdvojnásobila obohacovanie uránu v tomto jadrovom zariadení. "Tieto aktivity pozorne sledujeme," vyhlásil Kim. Jadrovými aktivitami chce KĽDR podľa neho získať ústupky zo strany medzinárodného spoločenstva, udržať si štatút "jadrovej krajiny" a získať výhody a prevahu nad svojím južným susedom.

Medzinárodné spoločenstvo KĽDR už dlho podozrieva zo snáh vyrobiť atómové zbrane. Podľa expertov má Severná Kórea dostatok jadrového materiálu na výrobu šiestich až desiatich atómových bômb. Nie je isté, či je schopná vyrobiť aj jadrové hlavice na rakety, uskutočnila však už niekoľko nukleárnych testov, ktorých povaha nie je presne známa. Severokórejský jadrový program a raketové testy už viedli k prijatiu niekoľkých sérií sankcií voči KĽDR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies