KĽDR je pripravená plniť svoje záväzky týkajúce sa jadrového programu

NETKY.SK • 21 September 2013, 06:53 • 2 min
KĽDR je pripravená plniť svoje záväzky týkajúce sa jadrového programu

WASHINGTON - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I nalieha, aby sa čo najskôr začali medzinárodné rokovania o jadrovom programe Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR), pričom tvrdí, že Pchjongjang je pripravený pristúpiť k svojej denuklearizácii.

slovakia

left justify in out

Severná Kórea v roku 2009 odstúpila od rokovaní, v rámci ktorých mala výmenou za svoje ozbrojenie získať ekonomickú pomoc. Vlani zasa deklarovala, že na medzinárodnej scéne chce mať status krajiny s jadrovým arzenálom.

Čínsky minister však v piatok uviedol, že Severná Kórea prednedávnom avizovala, že je pripravená vrátiť sa k záväzkom, ktoré prijala ešte v roku 2005, čím by sa vzdala jadrovým zbraní, ako aj k dohode uzavretej vlani vo februári so Spojenými štátmi, týkajúcej sa zmrazenia jadrového programu KĽDR výmenou za potravinovú pomoc.

Táto zmluva čoskoro zostala len na papieri, pretože KĽDR v rozpore s dohodami neskôr testovala rakety dlhého doletu.  Aj keď je Čína najvýznamnejším spojencom Severnej Kórey, stále upozorňuje na to, že komunistický režim v KĽDR je potenciálnou hrozbou pre bezpečnostnú stabilitu v tejto časti sveta, a snaží sa primať Pchjongjang, aby sa vrátil k šesťstranným rokovaniam o odzbrojení. Tieto snahy Pekingu však zatiaľ neboli korunované úspechom. Agentúra AP pripomína, že Spojené štáty sú tiež veľmi skeptické, pokiaľ ide o zámery Pchjongjangu a plnenie dohôd z jeho strany. 

Po sérii severokórejských raketových a jadrových testov sa Čína pridala k tým štátom, ktoré sprísnili sankcie voči KĽDR. Nedávne skúšky nových druhov zbraní opäť vyvolali obavy, že Kórejský polostrov sa ocitol na pokraji vojenského konfliktu, ktorý by mohol ohroziť aj Čínu. Americký minister obrany Chuck Hagel pred časom upozornil, že Severná Kórea vlastní veľký arzenál chemických zbraní, ktorými ohrozuje Južnú Kóreu i 28.000 amerických vojakov, ktorí sú v oblasti dislokovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies