KĽDR je do roku 2020 schopná vyrobiť až 79 jadrových zbraní, tvrdí odborník

NETKY.SK • 18 Október 2016, 18:16 • 2 min
KĽDR je do roku 2020 schopná vyrobiť až 79 jadrových zbraní, tvrdí odborník

SOUL - Severná Kórea napreduje vo svojom zbrojnom a jadrovom programe a do roku 2020 je pravdepodobne schopná vyrobiť až 79 jadrových zariadení. Uviedol to dnes pre agentúru Jonhap I Sang-hjon z Inštitútu Sejong, významného juhokórejského think-tanku, ktorý sa zaoberá aj výskumom národnej bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

Pchjongjang je podľa slov odborníka ročne pravdepodobne schopný vyrobiť štyri až osem miniaturizovaných jadrových zbraní. I Sang-hjon svoje tvrdenie založil na predpoklade, že KĽDR momentálne disponuje maximálne 50 kilogramami plutónia a 300 kilogramami vysoko obohateného uránu, napísal Jonhap.

 

Severná Kórea uskutočnila 9. septembra piatu a doposiaľ najsilnejšiu jadrovú skúšku, a to v rozpore s varovaniami medzinárodného spoločenstva a tiež sankciami OSN sprísnenými naposledy v marci tohto roka.

 

Izolovaná komunistická krajina tento rok zároveň nezvyčajne zvýšila frekvenciu skúšok jadrových zbraní a balistických striel. Vo februári vypustila výskumnú družicu, čo bolo považované za skrytý test balistickej rakety dlhého doletu. Neúspešnú skúšku balistickej rakety stredného doletu podnikla podľa strategického velenia ozbrojených síl USA (USSTRATCOM) tiež v októbri.

Začiatkom septembra zase vypálila tri rakety, z ktorých každá prekonala vzdialenosť asi 1000 kilometrov, a v auguste uskutočnila skúšku balistickej rakety odpálenej z ponorky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies