KĽDR hrozí ďalším jadrovým testom

NETKY.SK • 20 November 2014, 10:45 • 2 min
KĽDR hrozí ďalším jadrovým testom

SOUL - Severná Kórea vo štvrtok pohrozila uskutočnením ďalšieho jadrového testu v reakcii na pokračujúce „americké nepriateľstvo“, ktoré viedlo k prijatiu rezolúcie OSN odsudzujúcej porušovanie ľudských práv v KĽDR.

slovakia

left justify in out

Výbor pre ľudské práva Valného zhromaždenia OSN v rezolúcii vyzval, aby sa najvyšší predstavitelia KĽDR vrátane lídra Kima Čong-una za svoje zločiny v súvilosti s porušovaním práv zodpovedali pred Medzinárodným trestným súdom (ICC). Severokórejské ministerstvo zahraničia vo štvrtok označilo prijatú rezolúciu za „vážnu polititckú provokáciu“ iniciovanú Spojenými štátmi, hoci jej navrhovateľmi bola EÚ a Japonsko. Hovorca ministerstva, ktorého nemenovali, vyhlásil, že vzhľadom na nepriateľstvo USA Severná Kórea posilní svoje vojenské kapacity a už nebude váhať s uskutočnením ďalšieho nukleárneho testu.

 

Zahraničnopolitickí analytici podľa agentúry AP pochybujú, že by KĽDR svoje hrozby dodržala, pretože jadrový test by opäť viedol k prijatiu sankcií a zmaril by snahy Severu o prilákanie zahraničných investícií v záujme posilnenia krachujúcej ekonomiky. Text rezolúcie a tým aj podanie žaloby na predstaviteľov KĽDR musí vopred schváliť Bezpečnostná rada OSN, v ktorej majú Čína a Rusko právo veta. Ani tieto krajiny si však neželajú uskutočnenie ďalšieho jadrového testu, čo by mohlo Pchjongjang taktiež odradiť. 


Severná Kórea uskutočnila jadrové testy v rokoch 2006, 2009 a 2013. Medzinárodné spoločenstvo reagovalo prijatím diplomatických a ekonomických sankcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies