KĽDR hlási do sveta úspešné otestovanie medzikontinentálnej balistickej rakety

NETKY.SK • 4 Júl 2017, 11:04 • 2 min
KĽDR hlási do sveta úspešné otestovanie medzikontinentálnej balistickej rakety

SOUL - Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) vyhlásila, že dnes úspešne otestovala svoju prvú medzikontinentálnu balistickú raketu.

slovakia

left justify in out

Podľa Spojených štátov však išlo o balistickú strelu stredného doletu, pripomína agentúra AP. Severokórejská štátna televízia v špeciálnom oznámení uviedla, že odpálenie rakety Hwasong-14 osobne pozoroval vodca KĽDR Kim Čong-un.

 

Raketa podľa štátnej televízie dosiahla výšku 2802 kilometrov a kým zasiahla cieľ v Japonskom mori, preletela 933 kilometrov.

Juhokórejská armáda uviedla podľa agentúry Jonhap, že jej severný sused vypálil neidentifikovanú balistickú strelu, ktorá preletela viac ako 930 kilometrov.

 

Severná Kórea v minulosti vypustila satelity, čo podľa kritikov boli maskované testy jej raketovej technológie s dlhým doletom. Keby sa však potvrdilo skúšobné odpálenie medzikontinentálnej balistickej rakety, išlo by významný krok k vývoju rakety vyzbrojenej jadrovou hlavicou, ktorá by mohla zasiahnuť ktorékoľvek miesto v USA.

 

Agentúra AP pripúšťa, že mohlo ísť o zatiaľ najúspešnejší test Severnej Kórey. Podľa zbraňových analytikov by mohla byť raketa dosť silná na to, aby zasiahla Aljašku. Juhokórejský prezident Mun Če-in vyhlásil, že severokórejské jadrové zbrane a rakety ohrozujú bezpečnosť obyvateľov Južnej Kórey a jej spojencov.

 

"Za nijakých okolností nebudeme tolerovať žiadnu takúto hrozbu," uviedol a dodal, že jeho vláda sa bude odhodlane zaoberať severokórejskými provokáciami v úzkej spolupráci s medzinárodným spoločenstvom a bude pokračovať v spoločnej obrannej spolupráci s USA. V tejto súvislosti vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby prijala voči KĽDR represívne opatrenia, informuje agentúra Jonhap.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies