KĽDR do dvoch týždňov rozoberie svoj jadrový testovací komplex Pchunggje

NETKY.SK • 12 Máj 2018, 17:49 • 2 min
KĽDR do dvoch týždňov rozoberie svoj jadrový testovací komplex Pchunggje

SOUL - Severná Kórea v sobotu vyhlásila, že 23.-25. mája rozoberie svoj jadrový testovací komplex Pchunggje. KĽDR už uskutočňuje v súvislosti s plánovanou likvidáciou tejto lokality "technické merania", oznámila tamojšia agentúra KCNA, ktorú citujú agentúry AP a DPA, ako aj stanice BBC, CNN a Sky News.

slovakia

left justify in out

Slávnostný začiatok rozoberania komplexu Pchunggje budú môcť sledovať aj zahraniční novinári z piatich krajín - Británie, Číny, Južnej Kórey, Ruska a USA. Všetky tunely jadrového testovacieho komplexu, nachádzajúceho sa na severovýchode krajiny, budú zničené výbuchom, odstránia sa tiež pozorovacie a výskumné zariadenia a strážne objekty.

 

Plány severokórejského vodcu Kim Čong-una uzavrieť tento komplex zverejnil Pchjongjang pred jeho historickým stretnutím s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom v apríli. V danom čase KCNA informovala, že "Severná Kórea od 21. apríla zastaví jadrové skúšky a odpaľovanie medzikontinentálnych balistických striel". Americký prezident Donald Trump vo štvrtok potvrdil, že vysoko medializovaný summit s Kim Čong-unom sa uskutoční 12. júna v Singapure.

 

"Obaja sa pokúsime o veľmi mimoriadny moment pre svetový mier," napísal Trump na Twitteri. Donedávna obaja lídri na seba slovne útočili osobnými invektívami a hrozbami, čo zvyšovalo napätie ohľadom jadrového programu KĽDR.

 

Ešte vlani v novembri Severná Kórea vyhlasovala, že vyvinula strely, ktoré sú schopné zasiahnuť "celú pevninu USA".

Vzťahy Washingtonu a Pchjongjangu sa však v uplynulom čase začali zlepšovať. Ďalším dôkazom toho bolo vo štvrtok prepustenie troch amerických mužov väznených v KĽDR a ich návrat do USA.

 

Rezort diplomacie KĽDR v sobotu oznámil, že krajina je odhodlaná "podporovať úzke kontakty a dialóg so susednými štátmi a medzinárodným spoločenstvom so zámerom zabezpečiť mier a stabilitu na Kórejskom polostrove a vo svete".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies