KĽDR chce rokovať s Južnou Kóreou a USA

NETKY.SK • 18 Apríl 2013, 08:31 • 2 min
KĽDR chce rokovať s Južnou Kóreou a USA

SOUL - Severná Kórea stanovila vo štvrtok podmienky na začatie medzinárodných rokovaní o zastavení jej jadrového programu. Žiada zrušenie sankcií, ktoré na KĽDR uvalila Bezpečnostná rada OSN za jadrový test.

slovakia

left justify in out

Požaduje tiež zastavenie všetkých vojenských cvičení Južnej Kórey a Spojených štátov na Kórejskom polostrove. "Ak náš južný nepriateľ a USA skutočne chcú dialóg a rokovania, mali by prijať tieto kroky," uviedla vo vyhlásení severokórejská Národná obranná komisia, podľa ktorej OSN prijala "nespravodlivé sankcie z vykonštruovaných dôvodov". KĽDR opäť zopakovala hrozbu, že USA a Južná Kórea sa vyhnú odvete, len ak zastavia spoločné vojenské akcie. Južná Kórea už stanovené podmienky odmietla ako "nepochopiteľné" a svojho severného suseda vyzvala, aby začal spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom a ukončil provokácie.

Napätie vo východoázijskom regióne spôsobené severokórejskými hrozbami jadrových útokov pretrváva už niekoľko týždňov. Vzhľadom na stupňovanie krízy na Kórejskom polostrove susedné krajiny prijali mimoriadne opatrenia. Sever má totiž na východnom pobreží umiestnené dve rakety stredného doletu pripravené na vystrelenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona