Klauzula tureckej ústavy sa prvý krát otestuje, prokurdská HDP je pripravená na členstvo v dočasnej vláde

NETKY.SK • 25 August 2015, 11:55 • 2 min
Klauzula tureckej ústavy sa prvý krát otestuje, prokurdská HDP je pripravená na členstvo v dočasnej vláde

ANKARA - Spolupredseda tureckej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattin Demirtaš dnes uviedol, že jeho strana je pripravená stať sa súčasťou dočasnej vlády, ktorá by mala krajinu doviesť k predčasným voľbám.

slovakia

left justify in out

Demirtaš však súčasne vyhlásil, že by nebol prekvapený, keby sa úradujúci premiér pokúsil vytvoriť vládu bez prizvania HDP. Prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok oficiálne oznámil svoje rozhodnutie vypísať nové parlamentné voľby po tom, ako v uplynulých dvoch mesiacoch zlyhali všetky pokusy o zostavenie koaličnej vlády. Erdogan by sa dnes mal stretnúť s premiérom Ahmetom Davutoglom a požiadať ho o vytvorenie dočasnej vlády, ktorá by fungovala do volieb naplánovaných na 1. novembra.

 

Demirtaš sa v tejto súvislosti dnes pred novinármi vyjadril, že na funkcie v dočasnej vláde sú vhodní všetci poslanci HDP s výnimkou dvoch spolupredsedov, ktorí sú budú musieť plne venovať predvolebnej kampani. Demirtaš však súčasne tlmočil svoje obavy zo snáh neprizvať HDP k formovaniu prechodnej vlády, uprieť jej tak jej "ústavné právo" a porušiť tým ústavu krajiny. Upozornil, že takýto krok by ústavný súd zamietol.

 

Podľa tureckej ústavy by v dočasnej "dovolebnej" vláde mali mať zastúpenie všetky politické strany v závislosti od počtu mandátov, ktoré získali v júnových parlamentných voľbách. Agentúra Reuters upozorňuje, že táto klauzula tureckej ústavy sa "testuje" prvýkrát - doteraz totiž ešte nikdy nenastala podobná situácia.

 

Navyše, hlavný opozičný politický subjekt Republikánska ľudová strana (CHP) spolu s nacionalistickou Stranou národného hnutia (MHP) deklarovali, že nechcú byť v dočasnej vláde, z čoho vyplýva, že dominantná v nej bude Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), keďže opozíciou neobsadené posty budú zrejme ponúknuté nezávislým kandidátom z prostredia mimo parlamentu, čo môže znamenať, že sa do funkcií dostanú lojálni vládni úradníci či bývalí členovia AKP.

 

AKP, ktorej zakladateľom bol Erdogan, v parlamentných voľbách 7. júna nezískala absolútnu väčšinu a prvýkrát od roku 2002, keď sa dostala k moci, musela hľadať koaličného partnera. Tento stav skomplikoval naplnenie Erdoganových ambícií zásadne posilniť právomoci prezidenta a vyvolal aj neistotu na politickej scéne, konštatovala agentúra Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies