Klausovi kritici vyniesli z Hradu jeho figurínu, spálili ju a hodili do Vltavy

NETKY.SK • 8 Marec 2013, 09:45 • 2 min
Klausovi kritici vyniesli z Hradu jeho figurínu, spálili ju a hodili do Vltavy

PRAHA - Stovky oponentov končiaceho českého prezidenta Václava Klausa dnes oslavovali jeho odchod z funkcie. Zo sídla prezidenta na Pražskom hrade vyniesli Morenu, ktorá predstavovala Klausa, ku Karlovmu mostu, kde ju zapálili a hodili do Vltavy, aby si tak "symbolicky" zabezpečili, že sa nikdy nevráti. Informoval o tom server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Happening sa začal na Pražskom hrade prinášaním narcisov a pier živej soche Václava Klausa. Organizátori akcie odovzdali "Klausovi" aj ocenenie "za zásluhy o zjednotenie občianskej spoločnosti".

Akcia vo večerných hodinách vyvrcholila veselicou na Václavskom námestí, kde filmový zostrih pripomenul najslávnejšie činy prezidenta Klausa. Nasledovať mal rockový koncert v Lucerne. 

Klaus, ktorého mandát sa dnes o polnoci končí, polarizoval počas svojich dvoch funkčných období verejnosť nekompromisnými euroskeptickými názormi, ako aj postojom k homosexuálom a globálnemu otepľovaniu. Najviac však Čechov nahneval rozsiahlou novoročnou amnestiou, ktorá zastavila stíhanie aj v niekoľkých veľmi sledovaných korupčných prípadoch.

Oslava odchodu Václava Klausa z funkcie sa konala podvečer aj v Brne a na iných miestach. Klausov nástupca Miloš Zeman sa úradu oficiálne ujme v piatok dopoludnia. Sľub na Pražskom hrade zloží o 10.00 h.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona