Klausová musí kvôli veku skončiť ako veľvyslankyňa v Bratislave

NETKY.SK • 19 Február 2015, 16:40 • 2 min
Klausová musí kvôli veku skončiť ako veľvyslankyňa v Bratislave

PRAHA - Livia Klausová bude musieť zrejme skončiť svoje pôsobenie na poste veľvyslankyne ČR v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Nový český služobný zákon stanovuje hornú vekovú hranicu pre úradníkov na 70 rokov a manželka českého exprezidenta Václava Klausa vlani v novembri oslávila už 71. narodeniny, uviedol dnes denník ECHO24.cz. 
     

Kľúčová právna norma, upravujúca fungovanie štátnej správy, vstúpila v ČR do platnosti v januári 2015. Jej ustanovenia, vrátane vekovej hranice 70 rokov, sa vzťahujú aj na českých veľvyslancov.
     

Úradníci, ktorí sa už sedemdesiatky dožili, musia ukončiť svoj služobný pomer do konca tohto kalendárneho roka.
     

Podľa denníka ECHO24.cz sa preto Klausová môže chystať na ukončenie svojej diplomatickej misie. S Bratislavou sa pravdepodobne rozlúči už tento rok na Silvestra. 
     

"Momentálne sú v pozícii (českých) veľvyslancov iba dvaja, ktorí majú 70 rokov a ktorým tak zanikne služobný pomer. Týka sa to Slovenska a Sýrie," potvrdil námestník ministra zahraničných vecí ČR pre prevádzkové a konzulárne záležitosti Lukáš Kaucký.
     

Obaja ambasádori musia podľa nového zákona ukončiť svoje pôsobenie do 31. decembra 2015 a ministerstvo v tejto veci nemôže nič podniknúť. Podľa Kauckého sa ale rezort usiluje hľadať riešenie, ktoré by bolo čo najmenej bolestivé. 
     

Samotná Livia Klausová podľa informácií ECHO24.cz o celej situácii vie. Čaká však ešte na výsledok podrobných právnych analýz ustanovení služobného zákona, ktoré by teoreticky mohli jej misiu predĺžiť. 
     

Klausová je veľvyslankyňou na Slovensku od decembra 2013. Jej vyslanie presadil prezident ČR Miloš Zeman, ktorého Klausová podporila vo voľbách hlavy štátu. Bývalý šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg už vtedy vyslanie Klausovej do Bratislavy kritizoval, okrem iného aj vzhľadom na jej vysoký vek. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies