Klausa nebudú súdiť za velezradu

NETKY.SK • 27 Marec 2013, 19:00 • 2 min
Klausa nebudú súdiť za velezradu

PRAHA - Bývalý český prezident Václav Klaus napokon nebude súdený za velezradu. V stredu o tom rozhodol ústavný súd v Brne, ktorý tak zamietol žalobu Senátu v tejto veci. Sudcovia svoj verdikt zdôvodnili tým, že Klausovi už uplynulo funkčné obdobie a celý proces tak už z právneho hľadiska nemá význam. Samotný bývalý šéf Hradu sa k rozhodnutiu zatiaľ nevyjadril.

slovakia

left justify in out

Český Senát schválil podanie žaloby na vtedajšieho prezidenta Klausa ešte začiatkom marca. Stalo sa tak prvýkrát v histórii ČR. Poslanci hornej komory českého parlamentu to zdôvodnili tým, že Klaus podľa nich porušil ústavu novoročnou amnestiou, ktorá zastavila aj trestné stíhania vo viacerých sledovaných hospodárskych kauzách. Klausovi tiež vyčítali, že odmietol podpísať Zmluvu Európskej únie o stabilizačnom mechanizme a váhal s podpisom dodatku k Európskej sociálnej charte. 

Velezradou je podľa českého zákona "konanie prezidenta smerujúce proti zvrchovanosti a celistvosti republiky ako aj proti jej demokratickému poriadku". Trestom je strata prezidentského úradu a spôsobilosti opäť ho vykonávať. Odsúdený prezident tiež stráca nárok na plat po skončení funkcie. Klausovi sa jeho druhé funkčné obdobie skončilo krátko po podaní žaloby. Na čele štátu ho nahradil Miloš Zeman, víťaz prvej priamej voľby hlavy ČR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies