Klaus: Represívny aparát má potenciál zlikvidovať celý politický systém v ČR

NETKY.SK • 18 Júl 2013, 06:48 • 2 min
Klaus: Represívny aparát má potenciál zlikvidovať celý politický systém v ČR

PRAHA - Represívny aparát má potenciál zlikvidovať celý politický systém v ČR pod maskou šírenia údajného dobra. V politickom komentári k situácii v krajine po utorkovom rozhodnutí najvyššieho súdu vyňať troch exposlancov ODS spod právomocí orgánov činných v trestnom konaní to uviedol exprezident Václav Klaus.

slovakia

left justify in out

"Júnový pokus skupiny prokurátorov a policajtov kriminalizovať politické rokovania a politické dohody by nemali demokraticky uvažujúci spoluobčania nechať bez odpovede. A to nielen preto, že viedol k pádu vlády. Jeho dlhodobé dopady sú totiž ďaleko vážnejšie," píše sa v texte, ktorý bývalý prezident ČR zverejnil na svojej webovej stránke.

"Už dlhší čas sa prejavujúce ambície niektorých sudcov, prokurátorov a policajtov meniť vlády, rušiť vyhlásené voľby a podriadiť si ústavné inštitúcie sú prejavom hlbšieho problému nášho politického systému. Jeho slabosť ukazuje i to, že ide tak ľahko, na základe pochybných obvinení, zlikvidovať vládu či škandalizovať a brať do väzby kohokoľvek, na koho rôzni nezvolení, ale mocní, ukážu prstom. Tento hlbší problém nemožno riešiť personálnymi zmenami či disciplinárnymi konaniami. Vyžaduje systémovú zmenu," mieni Václav Klaus. 

Podľa jeho názoru je potrebné vrátiť sa k rozumným medziam používania či zneužívania odpočúvaní, je potrebné od základu zmeniť postavenie štátnych zástupcov a na nich naviazaných policajných a justičných kruhov.

"Pred 24 rokmi sme si želali pád komunizmu i preto, aby sme represívne zložky dostali pod kontrolu volených zástupcov ľudu. Teraz sme boli svedkami toho, že sa tieto zložky z tejto kontroly znova vymanili a 'slabosť' našej demokracie dokázali okamžite využiť. Toto je potrebné čo najskôr ukončiť," pokračoval Klaus.

Podľa exprezidenta sa mýlia občania, ktorí obhajujú nedávne zásahy na základe argumentu, že represívny aparát potrebuje mať celkom voľné ruky. "Mylne sa domnievajú, že jeho zásahy budú vždy dopadať na tých druhých, na tých neobľúbených, na tých so zlou povesťou. Dejiny ukazujú, že tomu tak nie je. Skôr či neskôr dopadnú i na nich," myslí si Klaus. "To podstatné však je, že sa ukázalo, že represívny aparát má potenciál pod maskou šírenia údajného dobra zlikvidovať celý politický systém. To je ten hlavný dôvod, prečo ako občan musím pozdvihnúť hlas a povedať, že sa s tým nesmieme zmierovať," uzatvoril exprezident ČR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies