Klaus prišiel na ruskú ambasádu oslavovať napriek bojkotu českých špičiek

NETKY.SK • 9 Máj 2014, 16:50 • 2 min
Klaus prišiel na ruskú ambasádu oslavovať napriek bojkotu českých špičiek

PRAHA - Český exprezident Václav Klaus dnes prišiel na recepciu na ruskej ambasáde ku Dňu víťazstva, teda na oslavu výročia konca druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Na akcii sa zúčastnil napriek tomu, že sa ju súčasný prezident Miloš Zeman aj členovia vlády Bohuslava Sobotku rozhodli vynechať pre nesúhlas s postupom Ruska voči Krymu a Ukrajine.
     

Klaus prišiel krátko po poludní zadným vchodom pre VIP hostí a s novinármi sa nerozprával, informoval spravodajský portál iDNES.cz. Pri odchode však vystúpil z auta a svoju účasť na akcii predsa len okomentoval.
     

"Ja som stará generácia, mal som štyri roky, keď som išiel s tatkom za ruku a sem prichádzali tie tanky. Takže ja viem, že koniec vojny bol deviateho, naozaj, nie ôsmeho, ako sa to teraz nezmyselným spôsobom posunulo. Vojna bola historickou tragédiou. Máme to brať do úvahy a rešpektovať. Chodil som sem dlhé roky a pokladal by som za nelojálne voči sebe, keby som sa zľakol toho, že budú nejakí pisálkovia písať nevľúdne správy o mne," povedal Klaus.
     

Na klope saka mal pripnutú oranžovo-čiernu stužku svätého Juraja, ktorou sa v Rusku tradične pripomínajú vojnoví hrdinovia. Tento rok si ju privlastnili proruskí separatisti.
     

Exprezident sa po recepcii vyjadril aj ku konfliktu na Ukrajine. "Vyjednávať by sa malo ďaleko radšej než bojovať," uviedol. Namiesto vedenia vojny by si mali zúčastnené strany sadnúť za rokovací stôl a rokovať, dodal Klaus.
     

Podľa exprezidentových slov bol na ruskom veľvyslanectve v Prahe "absolútne celý Hrad", celá Zemanova kancelária, všetci najvyšší úradníci. "Len Zemana nechali doma. Možno, že mu nedovolili, aby prišiel," zažartoval Klaus.
     

Na ruské veľvyslanectvo prišiel už pred Klausom expremiér Jiří Rusnok, ale Zeman poslal namiesto seba šéfa zahraničného odboru Kancelárie prezidenta ČR Hynka Kmoníčka a hovorcu Jiřího Ovčáčka spolu s prezidentovým tajomníkom Jiřím Hlinovským.
     

Podľa slov Kmoníčka nejde z prezidentovej strany o bojkot ruskej ambasády. "Má program v Lánoch. Zúčastnil sa na oslavách 8. mája (teda v deň sviatku Českej republiky)," vysvetlil Kmoníček, ktorého citoval web iDNES.cz.
     

Prítomná komunistická poslankyňa Marta Semelová označila bojkot ruského banketu vrcholnými českými politikmi za hanbu. "Nevnímajú najväčší podiel červenoarmejcov na oslobodzovaní Československa, pri ktorom zahynulo viac ako 144.000 červenoarmejcov," povedala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies