Klaus: Pre Grécko by bolo spasením, ak by mohlo odísť z eurozóny

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 17:38 • 2 min
Klaus: Pre Grécko by bolo spasením, ak by mohlo odísť z eurozóny

BRATISLAVA - Zo zavedenia spoločnej európskej meny profituje najmä Nemecko. Skonštatoval to v rámci dnešnej prednášky na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave bývalý prezident Českej republiky Václav Klaus.

slovakia

left justify in out

"Evidentne je jasné, že pre krajiny európskeho juhu je kurz eura nesmierne nadhodnotený a pre krajiny európskeho severu, primárne pre Nemecko, je podhodnotený. Nemecko nesmierne profituje z podhodnoteného menového kurzu, preto tu máme obrovský exportný boom Nemecka," myslí si Klaus.
     

Zároveň uviedol, že pre Grécko bola chyba, že vstúpilo do eurozóny. Podľa neho sa síce Európska únia môže dohodnúť na ďalšej pôžičke pre Atény, ale tým sa ekonomické problémy krajiny len na pár mesiacov oddialia, ale nevyriešia. "Pre Grécko by bolo víťazstvom a spasením, keby boli vytvorené podmienky, aby mohlo odísť," tvrdí Klaus.
     

Priblížil, že Grécku bolo za posledných šesť rokov poskytnutých a odpustených toľko prostriedkov, že na jedného Gréka je to 40.000 eur. "Je to suma, ktorá je nepredstaviteľná," poznamenal Klaus.
     

Exprezident Českej republiky sa vyjadril aj k problémom na Ukrajine. Podľa Klausa Ukrajina najviac zo všetkých postkomunistických štátov nezvládla politickú, ekonomickú a sociálnu transformáciu. "Tam sa nič také úspešné nepodarilo," povedal.
     

Upozornil na rôzne problémy, ktoré tento štát má. "Krajina je rozpoltená, žijú tam dve etnicity, ktoré sa spolu veľmi nekamarátia. Krajina je krehká, nefungujúca. Ak sa do takéhoto krehkého celku ako je Ukrajina drgne z juhu alebo zo severu, tak ten celok sa rozpadne," myslí si Klaus.
     

Zároveň je presvedčený, že za súčasné problémy na Ukrajine nemôže Rusko. "Pre mňa debata o situácii na východe od nás nie je debatou o Rusku, pre mňa je to debata o Ukrajine," skonštatoval Klaus. Situácia v krajine ho však veľmi znepokojuje. "Mňa situácia na Ukrajine veľmi deprimuje. Je to najväčšia destabilizácia zahraničnej politiky za štvrťstoročie," dodal Klaus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona