Klaus nevylúčil opätovnú kandidatúru za prezidenta

NETKY.SK • 11 August 2014, 15:32 • 2 min
Klaus nevylúčil opätovnú kandidatúru za prezidenta

PRAHA - Bývalý český prezident Václav Klaus nevylúčil opätovnú kandidatúru na post českého prezidenta.

slovakia

left justify in out

A to v prípade, že jeho protikandidátom bude kňaz a profesor Tomáš Halík, jeho kritik. "Ja už sa do toho veľmi pliesť nebudem. Iba musím povedať, že keby sa náhodou rozhodol kandidovať pán Halík a nebol by dostatočne silný protikandidát, tak by som do toho prezidentského súboja asi ešte raz v živote vstúpil," povedal Klaus v rozhovore pre TV Barrandov. "Nech si Halík kandiduje, ale je nevoliteľný ako rakúsky šľachtic," povedal Klaus.

 

Halík, ktorý je považovaný za "duchovného dediča" niekdajšieho prezidenta Václava Havla, sa v minulosti viackrát dostal do sporu s Klausom. V roku 2013 povedal, že "keby bolo na svete menej Klausov a viac Františkov (pápež), bolo by na svete lepšie". Klaus mu to vrátil slovami, že "medzi jezuitským kňazom Antonínom Koniášom a Halíkom je rozdiel len troch storočí. (Koniáš bol známy zhabaním a spálením nekatolíckych kníh). Halík by sa však mohol stať českým prezidentom iba v prípade, že by sa vzdal svojho kňazského úradu, katolícky kňaz totiž nesmie mať nijakú politickú funkciu. 

 

Nasledujúce prezidentské voľby v ČR sa uskutočnia o tri a pol roka. Klaus si odslúžil dva 5-ročné prezidentské mandáty v rokoch 2003-2013. Podľa ústavy nemôže byť prezidentom tretíkrát po sebe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies