Klaus komentuje krízu v Česku: Politika nepatrí do rúk polícii

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 06:17 • 2 min
Klaus komentuje krízu v Česku: Politika nepatrí do rúk polícii

PRAHA - Bývalý český prezident v pondelok vyzval tamojších politikov, aby sa nenechali nahradiť "pánmi v kuklách" a "zachránili politický systém" v krajine. Reagoval tak na minulotýždňový zásah polície na úrade vlády a v sídlach pražských lobistov, ktorý viedol k pádu vlády premiéra Petra Nečasa.

slovakia

left justify in out

Podľa Klausovho vyjadrenia, ktoré citoval spravodajský portál iDNES.cz, polícia týmto spôsobom vstúpila do politiky, z čoho by sa mali samotní politici poučiť.

"Vrátiť politiku z rúk pánov v kuklách politikom," komentoval terajšiu krízu niekdajší spoluzakladateľ vládnej Občianskej demokratickej strany (ODS). Klaus podľa vlastných slov dúfa, že politici "sa v tomto okamihu trochu zomknú" a "uskutočnia záchranu" českého politického systému. "Keby nie, tak Boh s nami," cituje iDNES.cz varovanie bývalého prezidenta, ktoré odznelo na podujatí konzervatívneho združenia Akce D.O.S.T. Klaus podľa portálu taktiež odkázal svojmu nástupcovi Milošovi Zemanovi, že "ak by s ním hovoril, tak by mu odporučil, aby sa neunáhlil" pri výbere nového premiéra po tom, ako Nečas v pondelok večer podal demisiu. Nevylúčil pritom ani možnosť, že by Zeman poveril zostavením vlády práve jeho, dodal však, že "si nie je istý, či by si to ľudia želali". 

Odstupujúci premiér krátko pred podaním demisie oznámil, že v politike definitívne končí a v nasledujúcich parlamentných voľbách sa nebude uchádzať o dôveru občanov. Expremiér odstúpil aj z čela ODS, kde ho nahradil bývalý minister priemyslu Martin Kuba. Meno kandidáta na nového premiéra však strana zatiaľ tají. Podľa ústavy by ho mal vybrať prezident Zeman, ten sa však k tejto téme takisto nevyjadril. 

Nečas informoval o svojej rezignácii z postu predsedu vlády ešte v nedeľu večer. Dôvodom sú obvinenia voči šéfke jeho kancelárie Jany Nagyovej, na ktorú súd uvalil vyšetrovaciu väzbu. Nečas svojím rozhodnutím prijal plnú politickú zodpovednosť za terajšiu situáciu. Ďalší vývoj v Českej republike je otázny a v hre zostáva viacero možností. ODS chce naďalej vládnuť s iným premiérom, opozícia požaduje demisiu celej vlády, rozpustenie parlamentu a vypísanie predčasných volieb. 

Polícia vo štvrtok okrem Nagyovej zadržala aj šéfa Vojenského spravodajstva Ondreja Páleníka, bývalých poslancov ODS Petra Tluchořa a Ivana Fuksu a bývalého námestníka ministra poľnohospodárstva Romana Bočka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies