Klaus dostal v USA medailu za boj proti komunizmu, historik je zdesený: Medailu musí vrátiť!

NETKY.SK • 10 Október 2013, 06:23 • 2 min
Klaus dostal v USA medailu za boj proti komunizmu, historik je zdesený: Medailu musí vrátiť!

PRAHA - Bývalý český prezident Václav Klaus prevzal vo Washingtone Trumanovu-Reaganovu medailu slobody, ktorú každý rok udeľuje organizácia Victims of Communism Memorial Foundation.

slovakia

left justify in out

Medailu získal v minulosti napríklad bývalý poľský prezident Lech Walesa, zosnulý pápež Ján Pavol II. či česká politička a obeť justičnej vraždy pri komunistických politických procesoch Milada Horáková. Podľa spoločnosti Post Bellum však v prípade Klausa musí ísť o omyl. Informoval o tom v stredu spravodajský portál iDNES.cz.

Americká organizácia udeľuje ocenenie osobnostiam, ktoré prejavili celoživotnú oddanosť slobode a demokracii a boli vždy odporcami komunizmu aj iných foriem tyranie. Klaus sa počas svojho prejavu pri preberaní ceny poďakoval za pripomínanie obetí komunizmu. "Komunizmus nesmie byť zabudnutý. Tragédie, ktoré sú s ním spojené, nesmú byť marginalizované, nesmú byť politicky korektne dezinterpretované, či dokonca ospravedlňované, nesmú byť pokladané za neopakovateľný výstrelok, ku ktorému došlo viac-menej náhodou," povedal Klaus.

Český exprezident v prejave zdôraznil, že teraz "musíme prichádzať do styku s komunizmom v jeho novom preoblečení, v nových šatách, ktoré sú občas také elegantné a farebné, že zakrývajú ich skutočný obsah".

Mikuláš Kroupa, riaditeľ organizácie Post Bellum mapujúcej osudy bojovníkov proti komunizmu, sa však pozastavil nad udelením medaily práve Klausovi. "Verím, že došlo k poľutovaniahodnému omylu. Či dokonca ide o nemiestny vtip. O odbojárskej či akejkoľvek protikomunistickej aktivite, o boji za slobodu a demokraciu Václava Klausa za komunizmu mi nie je nič známe," uviedol Kroupa.

Podľa neho musel byť inštitút Victims of Communism Memorial Foundation zámerne zle informovaný. Kroupa vidí jediné riešenie - že Klaus medailu vráti a inštitút sa ospravedlní českým skutočným protikomunistickým odbojárom a odporcom, ktorí svojimi činmi obhajovali ľudské práva a nasadzovali pritom svoje životy. 

Klaus sa vracia z USA do Prahy v nedeľu 13. októbra, informoval web iDNES.cz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies