Klasické cigarety možno nadobro vymiznú z našich trhov

NETKY.SK • 30 Marec 2017, 11:47 • 2 min
Klasické cigarety možno nadobro vymiznú z našich trhov

BRATISLAVA - Tabakový priemysel vo svete sa mení.

slovakia

left justify in out

Firmy namiesto klasických cigariet vyvíjajú alternatívy, ktoré majú byť menej zdraviu škodlivé. Rôzne typy elektronických cigariet na báze aerosólov alebo zohrievania tabaku môžu v budúcnosti viesť k zániku tradičných cigariet. V diskusnej relácii na TABLET.TV to povedal viceprezident spoločnosti Philipp Morris International Marc Firestone.

 

„Pozorujeme tu istý trend a dúfam, že vlády, regulačné úrady a zákazníci akceptujú snahu zbaviť svet škodlivých tabakových výrobkov. Z môjho pohľadu sa trh mení, pretože ľudia fajčia už najmenej 500 rokov. Odhadujeme, že približne miliarda ľudí fajčí, pričom naša spoločnosť má asi 150 miliónov zákazníkov a naše prieskumy ukazujú, že asi 1,4 milióna našich zákazníkov sa v krátkom čase rozhodlo pre rôzne formy elektronických cigariet. Tie obsahujú tabak, no to je jediné, čo majú spoločné s klasickými cigaretami,“ zdôraznil Firestone.

 

Podľa Euromonitoru bude mať globálny trh cigariet v roku 2017 hodnotu 700 miliárd USD, elektronické cigaretové alternatívy z toho budú tvoriť 11 miliárd USD, čo je trhový podiel 1,5 %. Firestone konštatoval, že im patrí budúcnosť. „Je dôležité, že okrem nás sú aj iné spoločnosti, ktoré podporujú evolúciu v tabakovom priemysle a v zásade sa pokúšame nájsť formát pre globálny trh, nielen pre Európsku úniu,“ upozornil Firestone.

 

Vo svete fajčí až 80 % ľudí v krajinách so stredným alebo nižším priemerným príjmom. Milióny z nich však každý rok podľahnú škodlivým dôsledkom fajčenia. „Snažíme sa čo najviac zmierniť elementy, ktoré dokázateľne prispievajú k týmto ochoreniam. Vďaka dôkladnému výskumu sme už schopní ponúknuť produkty, ktoré majú očakávanú chuť bez toho, aby produkovali klasický cigaretový dym. Nie je úplne jasné, do akej miery sú zdravšie ako klasické cigarety, ale práve preto spolupracujeme s úradmi a mimovládnymi organizáciami. Doposiaľ sa podľa laboratórnych výsledkov a prieskumov zdá, že ak povedzme človek fajčiaci 10 rokov prejde na elektronickú cigaretu, tak sa do veľkej miery znižujú zdravotné riziká, ktoré by mu hrozili, ak by pokračoval v klasickom fajčení,“ uviedol Firestone s tým, že vlády by mali zobrať v budúcnosti do úvahy mieru škodlivosti tabakových produktov pri ich zdaňovaní.

 

„Obchod s cigaretami je vzhľadom na zdravotné problémy, ktoré sa s nimi spájajú, obmedzený z hľadiska predaja, distribúcie a marketingu. Ak sa na trhu vyskytne zdraviu menej škodlivý produkt, exekutívne orgány by, podľa mňa, mali zvážiť, že podporia užívanie takéhoto druhu tovaru pri daňovej regulácii,“ dodal Firestone.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies