Klamstvá o chudnutí

NETKY.SK • 7 November 2013, 10:34 • 2 min
Klamstvá o chudnutí

BRATISLAVA - Rád ako schudnúť je toľko, že sa v nich už skoro nejde vyznať. Iba niektoré z nich sú naviac skutočne účinné, ostatok je slušne povedané na nič. Aké sú najčastejšie klamstvá?

slovakia

left justify in out

Ananás podporuje spaľovanie: ananás je zdravý, napomáha lepšiemu prúdeniu krvi, chráni proti zápalom a obsahuje enzým bromelain, ktorý napomáha štiepiť tuk, ten ale behom trávenia stráca účinnosť.

Iba light výrobky: podľa odborníkov výrobky s týmto označením vôbec nepomáhajú pri chudnutí. Je to logické - obsahujú menej kalórií, a preto nás menej nasýtia, tým pádom ich teda musíme zjesť viac. A pokiaľ majú menej tuku, o to viac je v nich spravidla cukru.

Jedzte viac malých porcií denne: áno, je lepšie viac menších porcií než sa napratať iba trikrát denne - ráno, na obed a večer. Ani to ale nepomôže. Kto chce schudnúť musí viac kalórií vydávať než prijímať.

Pomôže očistný pôst: postenie sa a pitie čaju, vody alebo vývaru pomáha organizmu zbaviť sa jedov. V našom tele ale žiadne jedy nie sú, iba produkty látkovej výmeny a tých sa behom pôstu v tele hromadí viac a zaťažujú sa tak obličky a pečeň. Síce pár kíl schudneme, ale potom sa zaručene dostaví jo-jo efekt.

Chce to nejesť večer: nie, takto to nefunguje. Kto si dá posledné jedlo v neskoré poobedie, má spravidla ráno veľký hlad, a raňajky sú preto bohatšie, než býva zvykom.

Iba športom sa chudne: behanie, plávanie, jazda na bicykli alebo aerobic - to všetko má samozrejme svoj význam. Ale športom sa nespáli toľko kalórií, koľko si myslíme. Polhodina rýchleho behu = kelímok čokoládovej ryže. Dôležitý je nielen pohyb, ale aj vyvážená strava.

Zázračná diéta glyx: žiadne vedecké dôkazy, že by fungovala neexistujú. U glyx diéty ide o to postrážiť si potraviny s vysokým glykemickým indexom ( chleba, zemiaky). Áno, schudnúť sa takto dá. Ale nie viac, než si budete strážiť celkový denní príjem kalórií.

Pred jedlom pohár studenej vody: telo spáli 35 kalórií, keď zahrieva liter vody na svoju teplotu. Jeden pohár teda nijak výrazne nepomôže. Nie je pravda, že voda tlmí pocit hladu - ten sa iba dostaví o niečo neskôr. Medzi jedlami sa ale vyplatí vypiť väčší pohár vody najlepšie izbovej teploty.

Štipľavé korenie spáli tuky: platí to bohužiaľ iba čiastočne. Korenie síce telo rozpáli, nič menej spaľovaniu tukov neprospieva, aspoň natoľko, aby sa to dalo zmerať.

Citrón zbavuje tuku: iba v čistiacich prostriedkoch. V tele to tak nefunguje. Naviac veľa diét, ich je citrón základom, obsahuje veľmi málo živín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies