Klamať v životopise sa neoplatí, skúsený personalista to dokáže odhaliť

NETKY.SK • 14 Jún 2011, 07:49 • 2 min
Klamať v životopise sa neoplatí, skúsený personalista to dokáže odhaliť

Klamať v životopise sa neoplatí, skúsený personalista to dokáže odhaliť

slovakia

left justify in out

img

Uchádzači o zamestnanie by nemali uvádzať nepravdivé informácie vo svojom životopise. Ako pre TASR upozorňuje Klára Javorská zo spoločnosti Trenkwalder, skúsenejší personalista dokáže väčšinu klamstiev veľmi rýchlo odhaliť. Ide napríklad o nepravdivo uvedenú dĺžku štúdia na škole, keď uchádzač zatají, že na vysokej škole študoval dlhšie, ako je tradičných päť rokov.
      "V takomto prípade vznikajú v životopise podozrivé časové medzery, na ktoré sa bude personalista pýtať. Uchádzač si potom musí vymýšľať, čo v danom období robil. Tieto fakty sa pritom dajú jednoducho overiť cez vyžiadanie si referencií alebo potvrdení o predchádzajúcom zamestnaní či štúdiu," vysvetľuje Javorská.
      Akékoľvek odhalené klamstvo následne znižuje dôveryhodnosť uchádzača o prácu a vrhá tieň podozrenia aj na ostatné údaje uvedené v životopise, a to aj bez ohľadu na to, že sú v skutočnosti pravdivé. "Pre zamestnávateľa je klamstvo navyše upozornením, že potenciálny zamestnanec ho môže klamať aj po tom, čo u neho prácu získa," uzatvára.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies