Kladivár Lomnický sa reštartoval, zvyká si na metódy poliaka Fajdeka

NETKY.SK • 30 November 2016, 13:27 • 2 min
Kladivár Lomnický sa reštartoval, zvyká si na metódy poliaka Fajdeka

BANSKÁ BYSTRICA - Kladivár Marcel Lomnický sa reštartoval, staré návyky a zaužívanú náplň tréningov odhodil ľudovo povedané do koša a začína akoby úplne odznova. Pomôcť má spolupráca s poľským kladivárom Pawlom Fajdekom, ktorá sa už naplno rozbehla.

slovakia

left justify in out

"Zatiaľ si rozumieme, ešte sme sa nepobili," povedal so smiechom Marcel Lomnický, piaty na OH v Riu de Janeiro. "Máme za sebou desaťdňové novembrové sústredenie v poľskej Spale, teraz od 1. decembra sa presunieme na juh do portugalského Monte Gordo. Potrebujeme teplo a tých 18-19 stupňov, aké tam zatiaľ prevládajú, nám vyhovuje."

 

Zatiaľ môže Marcel Lomnický skonštatovať, že spolu s Fajdekom v jeho trojčlennej tréningovej skupine odrobil veľa dobrých vecí. "Snažím sa všetko zmeniť. Postupujem podľa jeho tréningového plánu a osvojujem si činnosti, aké som nikdy nerobil. Telo dostáva nový impulz, techniku som úplne zmenil."

 

Marcel Lomnický cítil, že sa predčasom dostal do slepej uličky, preto si zvolil spoluprácu s Fajdekom, dvojnásobným majstrom sveta, s osobným rekordom 83,93. "Aj predtým som sa snažil po každej sezóne vždy niečo v tréningoch zmeniť, no nikdy nie tak radikálne ako teraz. Pochopil som, že ak by som zostal pri starom, asi by som 80 metrov nikdy nehodil. Technika bude najdôležitejšia, čaká na mňa veľa zmien, iný bude vstup do hodu, nášvihy, všetko so snahou roztáčať kladivo čo najďalej odo mňa a dosiahnuť jeho dlhšiu dráhu."

 

Marcel Lomnický s osobákom 79,16 z roku 2014 sa považuje za jedného z najrýchlejších kladivárov zo svetovej špičky, a práve bleskové obrátky v kladivárskom kruhu mu umožňujú zmierniť limitujúcu hranicu súvisiacu so somatotypom a výškou len 177 cm. "Mám kratšie ruky, menšiu páku, je to v podstate fyzika," analyzuje.

 

"Nabral som zlozvyky a tie treba odbúrať. Sám som zvedavý na efekt, pretože zvykať si po 15 rokoch na nové veci nie je jednoduché. Spolupráca s Fajdekom a jeho trénerkou Jolantou Kumorovou potrvá minimálne do majstrovstiev sveta v Londýne. Bude v podobe trojtýždňových tréningových blokov, v januári pôjdeme asi opäť do Portugalska, vo februári do USA. Spoločné tréningy by mali prospieť obom, čo je samozrejmé, pretože inak by Fajdek do spolupráce nešiel."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona