Kittel vyhral aj 3. etapu Gira a obliekol sa do ružového dresu

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 08:59 • 2 min
Kittel vyhral aj 3. etapu Gira a obliekol sa do ružového dresu

ARNHEM - Nemecký cyklista Marcel Kittel triumfoval po sobote aj v nedeľňajšej 3. etape pretekov Giro d'Italia a obliekol si ružový dres pre lídra celkového poradia.

slovakia

left justify in out

Jazdec stajne Etixx-QuickStep sa presadil opäť v záverečnom hromadnom špurte a trať dlhú 190 km medzi holandskými mestami Nijmegen a Arnhem zvládol za 4:23:45 h. Na druhom mieste preťal cieľovú čiaru domáci pretekár Elia Viviani z tímu Sky a tretí skončil jeho krajan Giacomo Nizzolo z Trek-Segafredo.

 

Pre dvadsaťsedemročného Nemca to bolo celkovo štvrté víťazstvo na Gire, paradoxne ani jedno z nich nedosiahol v Taliansku. V roku 2014 sa dvakrát presadil v etapách v Írsku, tentokrát sa mu to podarilo v Holandsku, kde odštartoval aktuálny ročník podujatia. V tejto sezóne to bolo už jeho desiate víťazstvo.

 

Kittel sa vďaka bonusovým sekundám dostal na čelo celkového poradia pred doterajšieho lídra Toma Dumoulina z Holandska (Giant-Alpecin), ktorý má manko deväť sekúnd. Tretí je Kostaričan Andrey Amador (Movistar) so stratou 15 sekúnd.

 

"Som superšťastný z tohto víťazstva, je moje štvrté na Gire, a taktiež som nový líder. Som šťastný, že som nosil žltý dres na Tour de France a teraz mám ružový na Gire. Je to niečo unikátne. Bol to ťažký deň, fúkal silný vietor, ktorý to komplikoval a bolo náročné sa udržať na dobrej pozícii. Aj štvorica na čele si vypracovala veľký náskok. No moji tímoví kolegovia spravili vynikajúcu prácu, udržali ma mimo problémov a potom mňa, Mattea Trentina a Fabia Sabatiniho dostali do špurtu," povedal víťaz, ktorý tak nechal zabudnúť na nevydarený vlaňajší rok. "Som veľmi rád, že po ťažkom minulom roku som dokázal vyhrať etapy na jednom z najväčších podujatí. Znamená to pre mňa veľmi veľa. Prežívam najlepší štart do sezóny v celej kariére," povedal pre agentúru dpa.

 

Nedeľňajšia trasa bol opäť rovinatá a šitá pre hromadný dojazd. Hneď na začiatku sa to snažili zmeniť Julen Amezqueta (Willier), Johann Van Zyl (Dimension Data), Giacomo Berlato (Nippo Vini Fantini) a Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo), ktorí sa odtrhli od pelotónu a zakrátko si vypracovali slušný náskok. Poslední dvaja menovaní boli v úniku aj v sobotňajšej etape. Po 60 km mali približne osemminútový náskok. Medzitým prišlo v pelotóne k pádu.

 

Najhoršie dopadol Jean Christophe Peraud z AG2R, ktorý sa udrel hlavou o zem, museli ho ošetriť v sanitke a Giro sa pre neho skončilo. Hlavné pole trochu potrhal bočný vietor, ale nikto výraznejšie nezaostal. Pelotón zvýšil tempo a postupne ukrajoval z náskoku štvorice. Asi 15 km pred koncom ostal na čele už len Van Zyl, ktorý sa zo všetkých síl snažil pretaviť celodenný únik do úspešného konca. Ten sa nakoniec nekonal a pretekára z JAR pohltil pelotón asi 1,5 km pred cieľom. Hromadný špurt najlepšie rozbehli opäť jazdci Etixxu. Kittel nastúpil 200 metrov pred páskou a nikomu zo svojich konkurentov nedal šancu.

 

V pondelok je na programe prvý voľný deň, počas ktorého sa podujatie presunie do Talianska. Utorňajšia štvrtá etapa prinesie už aj menšie kopce, no opäť by mala vyhovovať špurtérom.

 

výsledky 3. etapy (Nijmegen - Arnheim, 190 km):

1. Marcel Kittel (Nem./Etixx-Quick Step) 4:23:45 h, 2. Elia Viviani (Tal./Sky), 3. Giacomo Nizzolo (Tal./Trek-Segafredo), 4. Andre Greipel (Nem./Lotto Soudal), 5. Alexander Porsev (Rus./Kaťuša), 6. Kristian Sbaragli (Tal./Dimension Data), 7. Moreno Hofland (Hol./Lotto NL-Jumbo), 8. Arnaud Démare (Fr./FDJ), 9. Rick Zabel (Nem./BMC), 10. Matej Mohorič (Slovin./Lampre-Merida) všetci rovnaký čas

 

celkové poradie:

1. Kittel 9:13:10 h, 2. Tom Dumoulin (Hol./Giant-Alpecin) +9 s, 3. Andrey Amador (Kostarika/Movistar) +15, 4. Tobias Ludvigsson (Švéd./Giant-Alpecin) +17, 5. Moreno Moser (Tal./Cannondale) +21, 6. Bob Jungels (Lux./Etixx - Quick-Step) +22, 7. Matthias Brandle (Rak./IAM Cycling) +23, 8. Roger Kluge (Nem./IAM Cycling) +25, 9. Chad Haga (USA./Giant-Alpecin) rovnaký čas, 10. Georg Preidler (Rak./Giant-Alpecin) +26

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies