Kiššová: Novela Zákonníka práce nenaplní potreby zamestnávateľov a zamestnancov

NETKY.SK • 24 September 2014, 17:32 • 2 min
Kiššová: Novela Zákonníka práce nenaplní potreby zamestnávateľov a zamestnancov

BRATISLAVA - Novela Zákonníka práce, ktorú dnes schválila vláda, ani zďaleka nespĺňa súčasné potreby zamestnávateľov a zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to opozičná strana SaS. "Zákonník práce je namiesto jasného a funkčného vymedzenia pravidiel medzi zamestnávateľmi a zamestnancami stále len ľavičiarskym manifestom," uviedla v správe pre médiá podpredsedníčka SaS Jana Kiššová.
     

Podľa strany zavádzané limity v agentúrnom zamestnávaní na jednej strane sledujú zamedzenie zneužívania tejto formy, na druhej strane však nespravodlivo postihujú agentúry, ktoré v tomto segmente podnikajú slušne a bez špekulácií. "Predovšetkým však socialisti opäť nevyužili možnosť otvorenia Zákonníka práce na vykonanie skutočných a zamestnávateľmi dlhodobo požadovaných zmien," uviedla Kiššová.
     

Strana sa preto rozhodla prísť s vlastnou podobou Zákonníka práce, ktorý predstavila už pre niekoľkými mesiacmi. Je presvedčená, že v prípade schválenia v parlamente môže výrazne pomôcť rastu nových pracovných miest a byť jasnou alternatívou voči súčasnému stavu. "Náš návrh je komplexným riešením, nielen plátaním najpálčivejších nedostatkov súčasného zákonníka," myslí si podpredseda liberálov Jozef Mihál s tým, že novela pripravená SaS dáva zamestnávateľom voľnosť pri zmluvných vzťahoch a umožňuje aj vznik individuálnych dohôd k spokojnosti oboch zmluvných strán.
     

Rezort práce uviedol, že pripravené zmeny v ich návrhu Zákonníka práce sú zamerané nielen na ochranu zamestnanca, ale aj na zabezpečenie spravodlivej hospodárskej súťaže medzi zamestnávateľmi, ktorí využívajú služby agentúr dočasného zamestnávania. Minister práce Ján Richter (Smer-SD) je zároveň presvedčený, že navrhované zmeny nepoškodia ani trh práce. "Počet agentúrnych zamestnávateľov sa zníži a veľmi rapídne. Tento akt vítajú aj zamestnanci aj zamestnávatelia a tiež uznali, že agentúrne zamestnávanie je zneužívané. Veľakrát sa vypláca mzda zamestnancovi formou cestovných náhrad, čo je neprijateľné. Zamestnanec stráca benefity a štát prichádza o odvody," skonštatoval dnes po skončení rokovania vlády Richter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies