Kissinger: Putin nechcel po Soči zaútočiť na Ukrajinu

NETKY.SK • 11 Máj 2014, 14:19 • 2 min
Kissinger:  Putin nechcel po Soči zaútočiť na Ukrajinu

WASHINGTON - Bývalý minister zahraničných vecí USA Henry Kissinger si nemyslí, že ruský prezident Vladimir Putin mal v pláne dotiahnuť situáciu na Ukrajine až do jej súčasnej podoby.

slovakia

left justify in out

Podľa slov šéfa diplomacie za prezidenta Richarda Nixona mal ruský líder v pláne postupnejší vývoj. Súčasné konanie Moskvy je preto podľa neho iba reakciou na vzniknutú situáciu, ktorú Putin vyhodnotil ako urgentnú. Neznamená to však podľa neho, že takéto vysvetlenie oprávňuje pričleňovať časť územia inej krajiny či prekračovanie jej hraníc.

 

Kissinger sa nazdáva, že aktuálne je potrebné urovnať situáciu na Ukrajine a následne zhodnotiť vzťahy s Ruskom.

"Je nutné si položiť túto otázku: Minul 60 miliárd dolárov na olympiádu. Mali otvárací a záverečný ceremoniál v snahe ukázať Rusko ako normálny napredujúci štát. Takže nie je možné, že o tri dni neskôr dobrovoľne začne útok na Ukrajinu. Nepochybujem o tom, že to takto je.. Myslím, že vždy chcel mať Ukrajinu v podriadenej pozícii. Každý ruský predstaviteľ, ktorého som stretol, vrátane disidentov pozerali na Ukrajinu ako na časť ruského dedičstva," povedal Kissinger, držiteľ Nobelovej ceny mieru, v sobotňajšom rozhovore pre americkú televíznu stanicu CNN.

 

Kissinger sa ešte v roku 2012 zastal Putina, ktorý podľa neho nie je "protizápadný", no cíti sa "ponížený skúsenosťou" z 90. rokov, kedy sa formovala jeho politická kariéra. Bývalý šéf americkej diplomacie vtedy vyjadril vieru, že dialóg s ním je "v istých záležitostiach možný" a v tých sa podľa neho môže preukázať ako "konštruktívny partner".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies