Kissinger: Odstúpenie Bašára Asada by nebolo najlepším riešením

NETKY.SK • 23 September 2013, 09:32 • 2 min
Kissinger: Odstúpenie Bašára Asada by nebolo najlepším riešením

WASHINGTON - Odstúpenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada by nebolo najlepším riešením situácie v krajine, domnieva sa bývalý šéf americkej diplomacie Henry Kissinger. Jeho slová zazneli v nedeľu v rozhovore pre americkú stanicu CBS, informovala agentúra ITAR-TASS.

slovakia

left justify in out

Kissinger zdôraznil, že sýrsku občiansku vojnu nepovažuje za boj medzi prezidentom Asadom a sýrskym ľudom. Podľa Kissingera ide skôr o konflikt medzi šiitskou sektou alavitov, do ktorej patrí Asadova rodina, a sunnitmi, "preto odchod jedného človeka by problém nevyriešil".

Sýrsky paradox, pokračoval Kissinger, spočíva v tom, že občiansky zmier je závislý od koexistencie medzi oboma skupinami. Úplné víťazstvo jednej strany by tak podľa neho s vysokou pravdepodobnosťou viedlo k masakru.

Kissinger sa domnieva, že Asadov režim na 90 percent vyhovie požiadavkám rusko-americkej dohody umiestniť sýrske chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu. Je presvedčený, že likvidácia chemického arzenálu je v záujme Ruska. Moskve podľa neho možno dôverovať, keď sa hovorí o "presadzovaní jej záujmov".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies