Kiska zriadil výbor na posúdenie kandidátov na sudcov ÚS

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 16:30 • 2 min
Kiska zriadil výbor na posúdenie kandidátov na sudcov ÚS

BRATISLAVA - Nový prezident Andrej Kiska ustanovil poradný výbor na preskúmanie vhodnosti šiestich kandidátov, ktorých zvolil parlament a hlava štátu z nich má vybrať troch ústavných sudcov.

slovakia

left justify in out

Výboru nezávislých osobností bude predsedať expert na ústavné právo a vysokoškolský profesor Ján Klučka, členmi sú predsedníčka senátu NS SR Zuzana Ďurišová, bývalý sudca ústavného súdu a dnes krajský sudca Juraj Babjak, expert na ústavné právo a vedecký pracovník SAV Jozef Vozár a advokát a skúsený poradca ústavného súdu Alexander Fuchs. „Poradný výbor som zostavil zo skúsených a rešpektovaných autorít na poli práva,“ dodal prezident Kiska.

 

Kiska v rozhodnutí o zriadení výboru formuloval všeobecné zásady kritérií, ktoré by podľa neho mal ústavný sudca spĺňať. Výbor mu má do konca mesiaca navrhnúť, ktorých predložených kandidátov má vymenovať za ústavných sudcov. Bude to len poradný hlas, kompetencia vymenovať ústavných sudcov zostáva prezidentovi, zdôraznil Kiska. 

 

Prezident pripomenul, že na to, aby sa niekto mohol stať kandidátom na ústavného sudcu, zákon stanovuje iba niekoľko formálnych zákonných podmienok. „Pokiaľ viem, ani národná rada pri posudzovaní nominantov a pred voľbou kandidátov si totiž nestanovila ani neskúmala žiadne odborné, ani iné, než formálne kritéria na sudcu ústavného súdu,“ dodal Kiska. Poslanci mali v rukách profesijné životopisy uchádzačov, ale nedalo sa zistiť, ako ich ovplyvnili pri hlasovaní. Ústavný súd je najvyššou súdnou autoritou a pôsobenie v ňom je statusom najvyššej odbornej a justičnej vážnosti. „Ústavný súd patrí k tomu typu ústavného orgánu, ktorý si vyžaduje, aby sa jeho sudcami stali len skutočné a všeobecne uznávané osobnosti v oblasti práva,“ vyhlásila hlava štátu. 

 

Kiska zatiaľ nehovorí, či niekoho bude, alebo nebude menovať za ústavného sudcu, ale o postupnosti krokov a kritériách na ústavných sudcov. Sám sa zúčastní na vypočutí kandidátov pred jeho výborom. „Potom prijmem rozhodnutie,“ dodal. Kiska dnes povedal aj to, že úvahou o odvolávaní predsedníčky ústavného súdu sa nezaoberal, je to len špekulácia. 

 

Poslanci parlamentu najprv 3. apríla zvolili za kandidátov na nových ústavných sudcov Imricha Volkaia, Janu Baricovú, Jána Bernáta, Miroslava Duriša a Evu Fulcovú. Potom k nim 15. mája dovolili Juraja Sopoligu, ktorý šesticu kandidátov uzavrel. Prezident by z nich mal vybrať troch, ktorých vymenuje za ústavných sudcov. Funkčné obdobie trom súčasným sudcom ÚS SR Jánovi Auxtovi, Jurajovi Horváthovi a Jánovi Lubymu, ktorých majú noví sudcovia nahradiť, sa skončí 4. júla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona