Kiska: Ženy to majú v živote ťažšie ako muži

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 15:33 • 2 min
Kiska: Ženy to majú v živote ťažšie ako muži

BRATISLAVA - Naša spoločnosť je povinná vytvárať našim ženám podmienky pre to, aby mohli napĺňať svoje povinnosti, sny i ambície v ktorejkoľvek z rolí, ktoré zastávajú.

slovakia

left justify in out

Prezident SR Andrej Kiska to uviedol po dnešnom stretnutí s desiatkou žien, ktoré zastupovali rôzne profesijné skupiny, komunity, generácie i regióny Slovenska.
     

Zástupkyne Sloveniek pozval prezident na slávnostný obed pri príležitosti nedeľňajšieho (8.3.) Medzinárodného sviatku žien. Medzi desiatimi ženami, ktoré mu robili spoločnosť, bola napríklad zdravotná sestra, vodička autobusu, matka mnohopočetnej rodiny, zástupkyňa seniorov, študentka medicíny i zahraničná Slovenka.
     

Ako Kiska zdôraznil pred novinármi, dobre si uvedomuje, že to ženy majú v živote ťažšie. "Musia napĺňať viacero dôležitých a nenahraditeľných rolí, sú matky, často aj živiteľky rodín a majú tiež ambície uspieť v práci," pripomenul. "Spoločnosť by ich mala podporovať na každej z týchto ciest, v každej zo spomínaných oblastí," dodal prezident.
     

Účastníčky stretnutia ocenili prezidentovo pozvanie i jeho prístup, ktorý prejavil. "Pán prezident sa na nás obracal so záujmom pochopiť ženy, ich pohľad a vnímanie spoločnosti," uviedla Bratislavčanka Soňa Oravcová. Vyzdvihla aj to, že sa na stretnutí hovorilo o zmene potrebnej v postoji spoločnosti k dôležitosti učiteľov, školstva i hodnote vzdelania.
     

Michalovčanka Michaela Bodnárová, študentka medicíny, hodnotila stretnutie ako veľký zážitok. "Pán prezident vníma neľahkú úlohu žien, váži si ich a podporuje," sumarizovala dojmy zo stretnutia i názorov Andreja Kisku na ženy najmladšia účastníčka. Prezidentovu bezprostrednosť a záujem ocenila aj ľudskoprávna aktivistka Ingrid Kosová zo Zvolena. Diskutovala s ním aj o rómskej problematike, téme násilia páchaného na ženách i o rastúcom napätí a extrémizmu v spoločnosti. Práve v tejto oblasti považuje úlohu prezidenta za kľúčovú. "Preto som aj na otázku pána prezidenta, aké kroky by som podnikala na jeho mieste, odpovedala práve tak, že by som sa zamerala na zmiernenie napätia v spolužití občianskych komunít na Slovensku a na výzvy k tolerancii a rešpektu," uviedla Kosová.
     

Rehoľná sestra Hermana zasa poprosila Andreja Kisku o väčšiu spoluprácu s rehoľnými rádmi. "Rehoľníci často pracujú s marginalizovanými skupinami obyvateľov, ich poznatky v tejto oblasti sú preto veľmi cenné," uviedla rehoľná sestra, ktorú teší to, že slovenské ženy v súčasnosti vedia formulovať a vyjadriť svoj názor. "Aj na stretnutí bolo cítiť, že už to nie sú iba utiahnuté ženy v tieni mužov," povedala Hermana.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies