Kiska: Zákon o verejnom obstarávaní je bludisko

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 16:36 • 2 min
Kiska: Zákon o verejnom obstarávaní je bludisko

BRATISLAVA - Verejné obstarávanie je nastavené tak, akoby sa predpokladalo, že všetci sú zlodeji, pritom najviac komplikuje život slušným ľuďom a špekulanti si svoju cestičku nájdu. Tento názor verejnosti v súvislosti s potrebou systémových zmien na úrovni štátu v rámci verejného obstarávania uviedol prezident SR Andrej Kiska na dnešnom 26. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Kiska sa súčasnému stavu vo verejnom obstarávaní z pohľadu miest a obcí venoval ako jednej z dvoch hlavných tém vo svojom príhovore k účastníkom dnešného snemu. Skonštatoval, že súčasné nastavenie zákona o verejnom obstarávaní spôsobilo to, že tendre sa v posledných rokoch predlžujú a počet firiem v súťaží klesá. "Verejné obstarávanie však nemá byť súborom administratívnych pascí, ako nachytať obstarávateľa, ale má byť nástrojom, ako efektívne a hospodárne zlepšovať služby štátu a samospráv, nemá to byť bojové pole firmy, ale možnosť kultivovať obchodovanie medzi verejným a privátnym sektorom," pripomenul Kiska. Dodal, že zákon o verejnom obstarávaní sa po všetkých novelizáciách zmenil na právne bludisko, "kde sa slušní strácajú a nepoctiví ho naďalej obchádzajú".
     

Podľa Kisku je najvyšší čas iniciovať zmenu vo verejnom obstarávaní aj na úrovni politických diskusií. "Mali by sme sa sústrediť na metodickú pomoc aj pre mestá a obce a vypracovanie vzorových postupov a zmlúv, či na zverejňovanie údajov v spracovateľnej štruktúre, jednoducho na užitočné informácie a praktickú pomoc". Podľa Kisku je nový zákon o verejnom obstarávaní príležitosťou o nápravu. "Rád by som k tomuto prispel aj tým, že túto tému otváram," dodal prezident.
     

Kiska sa takisto venoval oblasti školstva a kompetencií samospráv. Ako povedal, originálne kompetencie v oblasti školstva sú jedny z najzákladnejších, ktoré samospráva vykonáva. Pozornosť upriamil na vzdelávanie na základných školách a zdôraznil, že základné školstvo by malo vytvárať dobrú štartovaciu čiaru a šancu na kvalitný život. "V chudobných oblastiach, oblastiach s vysokou rómskou populáciou, je nutné podporiť predškolskú prípravu, pretože jej dopad na budúcnosť detí z tohto prostredia má veľký význam, nie každý má rovnaký talent, no každý by mal mať rovnakú šancu svoj talent rozvíjať," povedal prezident.
     

Dotkol sa aj snahy samospráv o posilnenie ich kompetencií pri vymenovávaní riaditeľov škôl, ktorých sú zriaďovateľom. "Aj z mojich skúseností veľmi dobre rozumiem, že ten, kto zodpovedá, musí mať možnosť riadiť," uviedol. Požiadal ale zároveň samosprávy, aby "boli otvorené riešeniam, ktoré budú podporovať aktivitu rodičov i učiteľov, angažovať sa v rozhodovaní o osude a kvalite školy". Samosprávy Kiska podporil aj v ich výzve na zníženie byrokratického zaťaženia učiteľov, odstraňovanie formalizmu pri kontinuálnom vzdelávaní učiteľov i tlak na posilňovanie spoločenského a platového ohodnotenia pedagógov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies