Kiska: Za plynovodom Nord Stream 2 treba vidieť obrovské ohrozenie Ukrajiny

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 16:16 • 2 min
Kiska: Za plynovodom Nord Stream 2 treba vidieť obrovské ohrozenie Ukrajiny

VEĹKÉ KAPUŠANY – Za novým plynovodom Nord Stream 2 treba vidieť obrovské ohrozenie Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Myslí si to prezident SR Andrej Kiska. "Pretože by sa dala veľmi jednoduchým spôsobom Ukrajina odstrihnúť od ruského plynu, čo by mohlo mať pre túto krajinu katastrofické dôsledky," uviedol pre TASR pri dnešnej návšteve spoločnosti Eustream vo Veľkých Kapušanoch v Michalovskom okrese.

 

Slovensko zohráva podľa neho dôležitú úlohu v preprave zemného plynu. "To nie je len obchod, zemný plyn sa dá použiť aj ako nástroj vydierania, ako politický nástroj," upozornila hlava štátu. Je podľa neho nesmierne dôležité, aby sme si uvedomili, že už existujúci plynovod Nord Stream 1 nie je plne využívaný. "To znamená, že jestvujúce kapacity plne postačujú na prepravu ruského plynu do Európy," zdôraznil Kiska.

 

Dnes preto diskutovali s predstaviteľmi Eustreamu o tom, aká je celková situácia v plynárenskom priemysle. Rokovali tiež o tom, ako zachovať bezpečnosť našej krajiny z pohľadu zásobovania plynu.

 

Riaditeľ spoločnosti Eustream Rastislav Ňukovič pre TASR uviedol, že hraničný bod Budince je funkčný a Ukrajina ho má k dispozícii. Keďže majú naši susedia už viacero možností dodávok plynu, môžu si vyberať, odkiaľ budú nakupovať, a to aj robia.

 

"Podľa toho vyzerá aj využitie plynovodu," uviedol s tým, že za minulý rok prepravili na Ukrajinu necelých desať miliárd metrov kubických (m3) z celkovej kapacity 14,6 miliárd m3. Ňukovič tiež uviedol, že tzv. veľký reverz podľa ich názoru nie je potrebný. Podľa neho sú kapacity všetkých trás pre ruský plyn do Európy momentálne využité na 60 %.

 

Spoločnosť Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete pre zemný plyn na Slovensku viac ako 40 rokov. Doteraz prepravila viac ako 2,3 bilióna m3 zemného plynu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona