AKTUALIZOVANÉ Kiska za ministerku školstva vymenoval Martinu Lubyovú, eurofondy pôjde riešiť do Bruselu

NETKY.SK • 13 September 2017, 10:54 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Kiska za ministerku školstva vymenoval Martinu Lubyovú, eurofondy pôjde riešiť do Bruselu

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska dnes vymenoval Martinu Lubyovú (nominantka SNS) za ministerku školstva.

slovakia

left justify in out

Bývalá riaditeľka Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied vo funkcii ministra školstva nahradila Petra Plavčana (nominant SNS), ktorého na čele rezortu dočasne zastupovala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS).

Prezident pozval Lubyovú na krátke stretnutie už v utorok, aby sa porozprávali o tom, ako vidí rezort školstva. Po stretnutí za základné úlohy novej ministerky označil zastavenie úpadku vzdelania a zastavenie morálneho rozkladu ministerstva. „Je to ťažká politická úloha, pretože k mnohým opatreniam treba aj politickú vôľu partnerov,“ povedal Kiska.

 

Prezident dnes vymenoval Lubyovú za novú ministerku a zároveň aj za členku vlády. 

 

"Želám vám veľa síl a energie v službe pre verejnosť. Želám vám veľa odvahy aj rozvahy, keď budete čeliť každodenným výzvam v tak dôležitom a komplikovanom rezorte, ako Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ) je," povedal prezident. Podľa neho Lubyová na seba prebrala veľkú zodpovednosť. "Od tohto okamihu, od vašej práce bude závisieť, či v budúcich rokoch bude Slovensko učiace sa, alebo tak ako doteraz z pohľadu kvality vzdelávania našich detí bude Slovensko naďalej nepoučiteľné," povedal Kiska.

 

Prezident pripomenul, že pred Lubyovou stoja výzvy, ktoré presahujú rozsah jednej volebnej vlády. "Po škandále s rozdeľovaním európskych peňazí na vedu a výskum je rezort školstva dosť zdemoralizovaný, v značnom chaose a neistote ohľadom budúcnosti," povedal. Ako doplnil, nová ministerka nebude mať povestných 100 dní, pretože riešenie viacerých problémov podľa neho neznesie odklad. Kiska si myslí, že súčasťou snahy o upokojenie situácie v rezorte školstva musí byť aj definitívne zrušenie spornej eurofondovej výzvy, pre ktorú rezignoval na funkciu Lubyovej predchodca Peter Plavčan.

 

Podľa Kisku verejnosť očakáva aj jasný signál, že nová ministerka pripraví opatrenia, ktoré umožnia získať peniaze na vedu a výskum pre slovenské vedecké tímy a inovatívne firmy. "Som presvedčený, že budete musieť v krátkom čase informovať aj o tom, čo sa bude diať s testovaním piatakov. Rozumiem, že o tomto prebieha odborná diskusia, ale nepovažujem za správne, aby sa nejaký dôležitý projekt skončil, lebo naň minister nevyčlenil alebo zabudol vyčleniť peniaze," pripomenul Kiska s tým, že ako nová ministerka vstúpi aj do finálne rokovaní o rozpočte rezortu na budúci rok.

 

"Žiadna reforma, žiadna snaha o zmenu k lepšiemu vo vzdelávaní, vede a výskume sa nezaobíde bez investície do kvality. Na druhej strane je ťažké investovať tak vzácne zdroje v situácii, keď chýba plán, ako rozmeniť tie zámery z národného programu Učiace sa Slovensko na konkrétne reformné kroky smerujúce ku konkrétnym výsledkom," poznamenal prezident. Lubyová podľa neho stojí pred náročnou úlohou. Zároveň zdôraznil, že v jej plnení sa môže spoľahnúť na jeho podporu.

 

Nová ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) chce pokračovať v začatej školskej reforme a čo najskôr vyriešiť problém pri eurofondoch v oblasti vedy a výskumu.

 

„Momentálne by som sa chcela zamerať na intenzívny kontakt s Bruselom. Ísť do Bruselu, možno už budúci týždeň, stretnúť sa tam s kompetentnými ľuďmi a zistiť priamo na mieste, čo nám vyčítajú, ako to vieme odstrániť, aby sme čo najskôr dokázali spriechodniť čerpanie týchto prostriedkov,“ uviedla. Nanovo chce nastaviť aj hodnotiace kritériá pri posudzovaní eurofondových projektov. Zároveň plánuje zrušiť problematickú výzvu na dlhodobý strategický výskum a vývoj a čo najskôr vypísať novú.

 

V oblasti školskej reformy chce pokračovať v začatom. Má v pláne sa stretnúť s tvorcami dokumentu Učiace sa Slovensko, následne ho predložiť na rokovanie vlády a pripraviť prvý akčný plán. „Akčný plán bude akýmsi nástrojom na vybratie tých prioritných oblastí, ktoré sú najdôležitejšie a ktoré sú už konsenzuálne odkonzultované s tými komunitami, ktorých sa týka,“ dodala.

 

Ďalšou prioritou sú podľa nej aj platy učiteľov a zamestnancov v školstve, kde chce rozvíjať dialóg. „Budem sa snažiť naozaj, aby ten náš dialóg bol kultivovaný, aby sme naozaj mohli naplniť to, čo je sľúbené v programovom vyhlásení vlády a aby sme sa nemuseli rozprávať s učiteľmi v uliciach,“ zdôraznila. Venovať sa podľa vlastných slov chce aj oblasti športu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies