Kiska: Z Nitry stáva „smart city“

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 11:31 • 2 min
Kiska: Z Nitry stáva „smart city“

NITRA – Nitra je mestom, ktorému sa darí a stáva sa z neho „smart city“, čiže chytré mesto.

slovakia

left justify in out

Skonštatoval to prezident Andrej Kiska po dnešnom stretnutí s primátorom Nitry Jozefom Dvončom na nitrianskej radnici. „Vždy je príjemným zážitkom prísť do mesta, ktorému sa darí. Veľa cestujem po celom Slovensku, sú regióny, ktorým sa skutočne nedarí. Nitre sa darí,“ povedal prezident. Vyzdvihol, že do Nitry prichádza veľká investícia automobilky Jaguar Land Rover, ktorá prinesie nové pracovné miesta. Sú tu dve univerzity, dve divadlá, pripravujú sa nové škôlky a v neposlednom rade je Nitra úspešná aj v hokeji. „Ja som veľmi rád, že z Nitry sa stáva také „smart city“. Diskutovali sme o vízii, ako Nitru zadefinovať v rámci najmodernejších miest Európy, aby Nitra obstála. Diskutovali sme o autobusoch na pohon na elektrinu, o zužitkovaní odpadu pre energiu, je tu veľmi veľa dobrých nápadov,“ povedal Kiska na svojej prvej oficiálnej návšteve Mestského úradu v Nitre.

 

Podľa Dvonča sa prezident zaujímal aj o projekt elektronizácie služieb mesta, ktorý radnica spustila v októbri 2015. Zaujalo ho tiež moderné klientske centrum. Nitra chce predstaviť svoje vízie v oblasti zníženia emisií do roku 2020 na zasadnutí Výboru regiónov v Bruseli, kde budú témou aj moderné mestá. Znižovanie emisií sa bude podľa Dvonča týkať najmä mestskej hromadnej dopravy a oblasti spracovania komunálneho odpadu.

 

V rámci svojho dnešného výjazdu v Nitre prezident ešte navštívi Slovenskú poľnohospodársku univerzitu, kde si pozrie výskumné centrum AgroBioTech a bude diskutovať so študentmi o výsledkoch volieb. V pláne má aj návštevu Protilietadlovej raketovej brigády v Nitre a veľtrhu Job Expo 2016 na výstavisku Agrokomplex. V Diecéznom pastoračnom centre sa stretne s asýrskymi kresťanmi z Iraku a predstaviteľmi občianskeho združenia Pokoj a dobro – pomoc utečencom. „Bol som ich pozrieť, keď prišli do Humenného, teraz už žijú tu, tak ma veľmi zaujíma, ako sa im tu darí. Nie je to jednoduché prísť z takejto krajiny do celkom iného prostredia,“ povedal prezident. Utečencov sa bude podľa svojich slov pýtať, čo ich na Slovensku potešilo, ako sa im darí adaptovať sa v novom prostredí, čo ich trápi a akú pomoc potrebujú. Vo štvrtok Kiska navštívi Topoľčianky v okrese Zlaté Moravce, kde sa stretne s vedením obce, navštívi Zámok Topoľčianky, Národný žrebčín Topoľčianky a Vinárske závody Topoľčianky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies