Kiska: Vzťahy Nemecka a Slovenska sú na vynikajúcej úrovni

NETKY.SK • 23 Júl 2014, 17:45 • 2 min
Kiska: Vzťahy Nemecka a Slovenska sú na vynikajúcej úrovni

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska sa dnes v Berlíne stretol s nemeckým prezidentom Joachimom Gauckom. Zhodli sa na tom, že vzájomné vzťahy oboch krajín sú na vynikajúcej úrovni, agentúru SITA informoval hovorca prezidenta Peter Petrus.

slovakia

left justify in out

Slovensko považuje Nemecko za strategického partnera v politickej aj ekonomickej oblasti, pričom Nemecko je podľa prezidenta najvýznamnejším obchodným partnerom SR a zároveň kľúčovým investorom. Politici sa v rozhovore venovali tiež napätej situácii na Ukrajine. V programe návštevy slovenskej hlavy štátu bolo takisto stretnutie s primátorom Berlína Klausom Wowereitom aj návšteva pamätníka Berlínskeho múra.

 

Situácia v súvislosti s krízou na Ukrajine dominovala dnešnému stretnutiu hláv štátov Slovenska a Nemecka v Berlíne.

„Malo by nasledovať v najbližších dňoch,“ priblížil Kiska novinárom na brífingu na záver návštevy. Gauck mu počas ich rozhovoru podľa jeho slov objasnil postoj Nemecka, ktoré zdôrazňuje pokračovanie dialógu s Ruskom, zároveň je však za to, aby bolo vyslané jasné stanovisko, že to, čo sa na Kryme a Ukrajine udialo, je neprípustné.
      

„Sprísnenie sankcií ako spoločného postupu Európskej únie je podľa mňa nesmierne dôležitým krokom,“ uviedol Kiska. Za ešte dôležitejšie považuje, aby únia hovorila v tejto otázke jedným hlasom. „Ak nie, tak aspoň mnohými hlasmi idúcimi rovnakým smerom,“ pripomenul a dodal, že to je problém, s ktorým únia často zápasí.
      

Okrem zahraničnopolitických otázok sa slovenský prezident v rozhovore s nemeckým partnerom zameral na možnosti ďalšieho rozvoja spolupráce oboch krajín v oblasti duálneho vzdelávania, podpory vytvárania pracovných miest a výskumu na Slovensku. Politici hovorili i o zdieľaní spoločných hodnôt. Obaja sa do najvyššej ústavnej funkcie dostali ako nestraníci.
      

„Jeho posolstvo o tom, že treba do politiky naspäť vniesť morálku a slušnosť, sa veľmi stotožňuje s mojím postojom,“ vysvetlil novinárom Kiska.

 

Dnes sa uzavrela nástupná séria zahraničných ciest Andreja Kisku. Deň po inaugurácii bol v Budapešti na stretnutí prezidentov V4 a Nemecka, neskôr absolvoval oficiálne návštevy v Prahe, vo Varšave a vo Viedni. V utorok 22. júla bol opäť vo Varšave, tentoraz na pracovnom rokovaní hláv štátov krajín V4, Pobaltia, Bulharska a Rumunska pred septembrovým summitom NATO. Program zahraničných ciest bol podľa Petra Petrusa pomerne hustý z toho dôvodu, že Andrej Kiska dostal hneď po nástupe do funkcie pozvania od prezidentov susedných krajín a Nemecka. Rovnako on sám chcel čo najskôr spoznať svojich partnerov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona