Kiska vyzýva Fica, aby začal vyšetrovať kauzu emisií

NETKY.SK • 13 Január 2014, 12:14 • 2 min
Kiska vyzýva Fica, aby začal vyšetrovať kauzu emisií

BRATISLAVA - Kandidát na prezidenta Andrej Kiska vyzýva premiéra a zároveň prezidentského kandidáta Roberta Fica, aby začal vyšetrovať kauzu emisie. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Kiska.

slovakia

left justify in out

„V kauze bolo ukradnutých 47 miliónov eur, ide o peniaze, ktoré by vykryli platové požiadavky učiteľov na rok,“ poznamenal. Švajčiarska prokuratúra pre denník Sme potvrdila, že už dva roky nevyšetruje kauzu prania špinavých peňazí pri predaji našich emisií firme Interblue Group. Túto časť emisnej kauzy riešia aj naši policajti, vyšetrovanie samotného predaja emisných jednotiek medzičasom zastavili. Švajčiari tvrdia, že odovzdali našim policajtom dokumenty, ktoré si vyžiadali slovenské orgány. Podľa komentára v Sme je ich súčasťou aj zoznam ľudí, ktorí si zisk rozdelili. „Vyzývam Fica, aby sa k existencii zoznamu vyjadril, aby jednoznačne potvrdil, resp. vyvrátil, že na tomto zozname nie je nikto z vládnej strany Smer-SD, z rodinných príslušníkov alebo podnikateľských subjektov, spojených so stranou alebo iné politicky či inak angažované osoby,“ uviedol prezidentský kandidát. Zároveň dodal, že Robert Fico by mal spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom povedať, čo budú ďalej so zoznamom robiť. 

Premiér nedávno podľa Kisku vyhlasoval, že mu chýbajú témy na voľby, že nemá s kým diskutovať a ani o čom. „Veľmi rád by som mu teda dal jednu tému, ktorou je práve kauza emisie,“ vyhlásil Kiska. Táto téma je teraz podľa neho vysoko aktuálna, pretože práve táto kauza ukazuje, ako veľmi je dôležité, aby bol prezidentský kandidát nezávislý, nestranný a bez sponzorov. Ide o to, aby mal prirodzenú autoritu a trval na tom, aby sa takéto kauzy vyšetrili a dotiahli do konca, uviedol a dodal, že treba vytvárať tlak na vládu a parlament, aby takéto prípady riešili. Ľudia majú podľa neho plné zuby toho, že sa kauzy nevyšetria, typickým príkladom je tiež kauza Gorila. 

Kauza emisie vznikla v roku 2008 a nič sa v nej nedeje a výsledkom je veľká nula, uviedol. „Prečo sa u nás kauzy zametajú pod koberec,“ opýtal sa a dodal, že ľudia si myslia, že tradiční politici, každý jeden na druhého niečo vedia a preto sa kauzy nevyšetrujú. „Politici si vedľa seba vybudovali obrovský múr, no to, čo ľudí skutočne trápi, nikoho nezaujíma,“ povedal Kiska. U ľudí to vyvoláva hnev a nestabilitu, pretože spravodlivosť neplatí pre každého, keďže za krádeže nebol potrestaný nikto. „Existuje skupina nedotknuteľných ľudí, pričom bežní ľudia sú trestaní, no vysoko postaveným sa nikdy nič nestalo,“ doplnil. Andrej Kiska garantuje, že keby sa stal prezidentom, v takýchto prípadoch mlčať nebude. „Nezostali by takéto kauzy zametené pod koberec či zatvorené v šuflíku,“ uzavrel. 

Vyšetrovatelia sa od roku 2009 zaoberali kauzou predaja slovenských emisných limitov garážovej firme Interblue Group. Slovensko jej v závere roka 2008, keď rezort životného prostredia ovládala SNS, predalo 15 miliónov ton emisných limitov AAU za približne 75 miliónov eur. Jednotková cena za tonu bola 5,05 eura. Kritici predaja vyčítajú jeho nevýhodnosť v porovnaní s okolitými krajinami, štát podľa nich v obchode prerobil zhruba 47 miliónov eur. Na jeseň 2013 vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie vo veci z dôvodu, že skutok nie je trestným činom. Envirorezort podal proti rozhodnutiu o zastavení kauzy sťažnosť, ale prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ju koncom roka 2013 zamietol. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies