Kiska vystúpi s prejavom o migrantoch v parlamente, zostáva sedem bodov

NETKY.SK • 7 Október 2015, 09:18 • 2 min
Kiska vystúpi s prejavom o migrantoch v parlamente, zostáva sedem bodov

BRATISLAVA – Poslancom Národnej rady SR zostáva počas 13. dňa 54. schôdze prerokovať posledných sedem návrhov zákonov.

slovakia

left justify in out

Diskutovať sa bude napríklad o návrhu novely exekučného poriadku, ktorou chce nezaradený poslanec Miroslav Beblavý zabrániť exekúcii podielu samospráv vo vodárenských spoločnostiach. Právnou normou Beblavý reaguje na hrozbu privatizácie akcionárskeho podielu mesta Martin v Turčianskej vodárenskej spoločnosti, ktorú nastolila exekúcia mesta pre spornú pohľadávku za 8,4 mil. eur.


Prezident Andrej Kiska dnes o 14:00 vystúpi v parlamente pred poslancami s prejavom zameraným na súčasnú utečeneckú krízu v Európe. Po prezidentovom vystúpení predseda parlamentu Peter Pellegrini zvolá rozšírené poslanecké grémium. Kiska na ňom chce informovať poslancov o návrhu na zmenu ústavy, ktorá sa týka sudcov.
Slovensko by podľa hlavy štátu malo rešpektovať rozhodnutie Rady ministrov členských štátov Európskej únie o zavedení kvót na prijímanie migrantov, pretože nás k tomu zaväzujú zmluvy o fungovaní únie. "V ústave máme napísané, že rešpektujeme medzinárodné zmluvy," vyhlásil prezident v nedeľu pre Rozhlas a televíziu Slovenska.

Pokiaľ má podľa neho vláda dostatok argumentov, má právo podať žalobu proti rozhodnutiu rady. Na druhej strane je však podľa neho počet ľudí, ktorých nám kvóty prideľujú, zanedbateľný a ich prijatie by pôsobilo skôr ako gesto smerom k štátom, ktoré sú súčasnou krízou najviac postihnuté. "Musíme ukázať, že sme empatickí, že máme európske cítenie," povedal Kiska. Podľa prezidenta má Slovensko právo povedať v tejto veci svoj názor, avšak ako malá krajina by sme si mali udržiavať spojencov. Rozhodnutie podať žalobu podľa neho protirečí smerovaniu slovenskej zahraničnej politiky, ktorej prioritou je udržiavať pozíciu krajiny v centre EÚ.


Zákonodarcovia budú od 15:30 na osobitnej 55. schôdzi diskutovať v prvom čítaní o novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve. O zvolanie schôdze požiadali poslanci Smeru-SD. Novela navrhuje minimálnu výšku základnej zložky mzdy v závislosti od vykonávaných činností pre vymedzený okruh zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú v pracovnom pomere u poskytovateľa ústavnej zdravotnej starostlivosti, v prípade zdravotníckych záchranárov aj u poskytovateľa prevádzkujúceho ambulanciu záchrannej zdravotnej služby. Ide o farmaceutov, sestry, pôrodné asistentky, ale aj fyzioterapeutov, verejných zdravotníkov či zdravotníckych laborantov a dentálne hygieničky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies