Kiska vystúpi pred poslancami v stredu, hovoriť bude hlavne o utečeneckej kríze

NETKY.SK • 6 Október 2015, 11:43 • 2 min
Kiska vystúpi pred poslancami v stredu, hovoriť bude hlavne o utečeneckej kríze

BRATISLAVA – Prezident Andrej Kiska vystúpi v parlamente pred poslancami v stredu o 14:00. Informoval o tom dnes v pléne predseda parlamentu Peter Pellegrini. Po prejave prezidenta Pellegrini zvolá rozšírené poslanecké grémium, na ktorom chce prezident informovať poslancov o návrhu na zmenu ústavy týkajúcu sa sudcov.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu v národnej rade prednesie prejav zameraný na súčasnú utečeneckú krízu v Európe. Tému migrantov tiež plánuje otvoriť na nadchádzajúcom stretnutí prezidentov krajín Visegrádskej štvorky (V4).


Podľa Kisku by Slovensko malo rešpektovať rozhodnutie Rady ministrov členských štátov Európskej únie o zavedení kvót na prijímanie migrantov, pretože nás k tomu zaväzujú zmluvy o fungovaní únie. "V ústave máme napísané, že rešpektujeme medzinárodné zmluvy," vyhlásil prezident v nedeľu pre Rozhlas a televíziu Slovenska. Pokiaľ má podľa neho vláda dostatok argumentov, má právo podať žalobu proti rozhodnutiu rady. Na druhej strane je však podľa neho počet ľudí, ktorých nám kvóty prideľujú, zanedbateľný a ich prijatie by pôsobilo skôr ako gesto smerom k štátom, ktoré sú súčasnou krízou najviac postihnuté. "Musíme ukázať, že sme empatickí, že máme európske cítenie," povedal Kiska. Podľa prezidenta má Slovensko právo povedať v tejto veci svoj názor, avšak ako malá krajina by sme si mali udržiavať spojencov. Rozhodnutie podať žalobu podľa neho protirečí smerovaniu slovenskej zahraničnej politiky, ktorej prioritou je udržiavať pozíciu krajiny v centre EÚ.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies