Kiska vymenoval rektorov piatich vysokých škôl

NETKY.SK • 29 Január 2015, 15:11 • 2 min
Kiska vymenoval rektorov piatich vysokých škôl

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska dnes vymenoval rektorov piatich vysokých škôl.

slovakia

left justify in out

Menovacie dekréty si v Prezidentskom paláci prevzali Ferdinand Daňo z Ekonomickej univerzity v Bratislave, Karol Mičieta z Univerzity Komenského v Bratislave, Jana Mojžišová z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Stanislav Stankoci z Vysokej školy výtvarných umení a Marek Storoška z Vysokej školy medzinárodného podnikania ISM Slovakia v Prešove.

 

Prezident dnes zablahoželal rektorke a rektorom k menovaniu do funkcie a poprial im veľa úspechov pri zvyšovaní kvality vzdelávania mladých ľudí a zlepšovaní mena celého vysokého školstva. "Všetci vieme, že vzdelávanie na Slovensku potrebuje výrazné zmeny, aby mohlo napredovať na ceste za najlepšími. Zmeny v kvalite pripravenosti absolventov, v kvalite vedy a výskumu aj v kvalite vyučujúcich. Zmeny v organizácii, financovaní a akreditačných procesoch," povedal Kiska a zároveň spomenul aj prípad, keď sa zamestnávateľ v inzeráte rozhodol otvorene pomenovať školy, ktorých absolventi mu nevyhovujú. "Myslím si, že nie je dôvod hnevať sa na to. Naopak, považujem to za zaujímavý fenomén a užitočnú spätnú väzbu, ktorá môže pomôcť tlaku na kvalitu vysokých škôl," dodal Kiska. 

 

Úlohou rektorov je podľa Kisku byť na čele zmien pri zlepšovaní prípravy mladých ľudí na profesionálny život. Ako dodal, treba byť vzorom v tom, ako má vyzerať moderné vzdelávanie a ústretový prístup k študentovi. Rektorom zaželal odvahu pravdivo pomenovať nedostatky a mať dostatok vôle ich naprávať. "Želám školám, aby ich ocenili nielen študenti a pedagógovia, ale aj budúci zamestnávatelia absolventov," povedal prezident a dodal, že od rektorov očakáva nastavenie kvalitatívnej latky tak prísne, aby sa nedala podliezť. 

 

Rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta dnes poďakoval vo svojom mene aj v mene ostatných vymenovaných rektorov prezidentovi za podporu vzdelávania a za to, že téma školstva sa stala jednou z prezidentových priorít. Slovenskej spoločnosti tak prezident podľa Mičietu vysiela mimoriadne dôležitý signál o potrebe reformy školstva, jeho prepojenia na prax, o význame výskumu, vedy a inovácií pre hospodárstvo a priemysel aj o nedostatočnej podpore zo strany štátu v rámci krajín EÚ, kde nedosahujeme ani priemer vo financovaní. "Sme tu aj preto, aby sa vzdelávanie, veda a výskum stali prioritou Slovenska. Nie tou deklarovanou, ale skutočnou a realizovanou," dodal Mičieta. Rektor zároveň zdôraznil, že chce, aby sa pozitívne pôsobenie našich vysokých škôl ešte viac odzrkadlilo v ekonomickom raste, konkurencieschopnosti Slovenska či životnej úrovni a prosperite občanov. 

 

Rektor UK tiež pripomenul, že zrkadlo kvality vysokého školstva nastavia výsledky komplexnej akreditácie. "Verím, že takou prvou lastovičkou je rozhodnutie ministra školstva neudeliť súhlas pre pôsobenie dvoch nových vysokých škôl. Pokračuje však nekonečný zápas s vysvetľovaním nevyhnutnosti dostatočného financovania vedy a najmä vedy na vysokých školách," povedal Mičieta.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona