Kiska vrátil parlamentu novelu o ÚRSO, zasahuje do nezávislosti úradu

NETKY.SK • 25 Máj 2017, 14:57 • 2 min
Kiska vrátil parlamentu novelu o ÚRSO, zasahuje do nezávislosti úradu

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska vrátil Národnej rade (NR) SR na opätovné prerokovanie novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Vo svojom rozhodnutí poukazuje na dve oblasti schválených zmien, ktoré podľa neho zásadne oslabujú nezávislosť Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pri cenovej regulácii.

slovakia

left justify in out

Po prvé tým, že predsedu úradu už nemá vymenúvať a odvolávať prezident, ale vláda, čím sa podľa Kisku stane ešte viac závislým od vlády a jej politického tlaku.

 

Druhou jeho výčitkou je, že účastníkom konania vo vybraných cenových konaniach bude aj Ministerstvo hospodárstva (MH) SR alebo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

 

"Tieto zmeny by v prípade nadobudnutia účinnosti schválenej novely zákona výrazne zasiahli do nezávislosti úradu a rozhodovania o cenách energií, čo je v priamom rozpore s harmonizačnými pravidlami smerníc Európskej únie," konštatuje vo svojom stanovisku hlava štátu.

 

Preto Kiska navrhuje zákonodarnému orgánu, aby pri opätovnom prerokovaní schválil novelu so zmenami, ktoré nebudú v rozpore s právom EÚ a medzinárodnoprávnymi záväzkami SR v oblasti cenovej regulácie.

 

Hlava štátu považuje schválený zákon za premárnenú príležitosť. Riešenie nedostatočnej regulácie podľa neho rozhodne nespočíva v znížení nezávislosti regulátora.

 

"Problémom je zle formulovaná stratégia, protichodné ciele, konflikty záujmov, netransparentné pravidlá a slabá kontrola regulovaných subjektov," argumentuje Kiska. To je podľa neho dôvod, prečo domácnosti aj firmy na Slovensku platia jedny z najvyšších poplatkov za distribúciu elektriny v EÚ.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies