Kiska: Vo všetkých základných veciach zdieľame s Čile rovnaké hodnoty

NETKY.SK • 2 August 2016, 08:57 • 2 min
Kiska: Vo všetkých základných veciach zdieľame s Čile rovnaké hodnoty

SANTIAGO – Aj v krajinách, ktoré sú od nás veľmi vzdialené, môžeme nájsť veľa blízkeho. Takto zhodnotil svoje pondelkové (1.8.) stretnutie s čílskou prezidentkou Michelle Bacheletovou počas prvého dňa oficiálnej návštevy Čílskej republiky prezident SR Andrej Kiska. Metropola krajiny, v ktorej sa slovenská hlava štátu v súčasnosti nachádza, je od SR vzdialená 13.000 kilometrov.

slovakia

left justify in out

„Bol som veľmi milo prekvapený, keď sme diskutovali napríklad o situácii na Ukrajine, o Gruzínsku, terorizme, migrácii. Pani prezidentka má detailnú znalosť situácie, toho, čo sa deje v Európe. Vo všetkých základných myšlienkach zdieľame absolútne rovnaké hodnoty,“ vyzdvihol Kiska.

 

Poukázal na skutočnosť, že dnes, v dobe internetu a technologických inovácií, nezohráva vzdialenosť žiadnu úlohu. Spolupráca s Čile môže byť prínosom, keďže ide v súčasnosti o ekonomicky najúspešnejšiu krajinu Južnej Ameriky. „Preto som veľmi rád, že so mnou prišli aj predstavitelia podnikateľskej sféry, ktorí si od tohto veľa sľubujú,“ konštatoval prezident.

 

Kiska zároveň pripomenul, že Slovensko má s Čile spoločné aj niektoré historické skutočnosti. Významný slovenský spisovateľ Martin Kukučín napríklad v tejto juhoamerickej krajine žil 20 rokov. V roku 1962 zase vtedajšie Československo práve na Majstrovstvách sveta vo futbale v Čile dosiahlo svoje historicky najlepšie umiestnenie, keď skončilo na druhom mieste. „Čo nás tiež spája je to, že demokratický proces v oboch krajinách začal v roku 1989,“ doplnil prezident SR.

 

Bachelletová ocenila zaujímavú diskusiu so slovenskou hlavou štátu. Pripomenula, že Čile aj Slovensko majú pred sebou podobné výzvy, a to v oblastiach ako modernizácia ekonomiky, výskum, vývoj či inovácie. Čílska prezidentka ocenila, že sa Kiska týmto oblastiam dlhodobo venuje.

 

Ešte pred stretnutím s čílskou prezidentkou Kiska v prvý deň návštevy tejto krajiny položil veniec k pomníku Osloboditeľa generála Bernarda O'Higginsa, prvej hlavy štátu nezávislého Čile. Po rokovaní s Bachelletovou sa ešte v čílskej metropole oboznámil s fungovaním úspešného centra rozvoja začínajúcich firiem Start-Up Chile.

 

Prezident SR je od 1. augusta na oficiálnej návšteve Čílskej republiky, na ktorú nadviaže pracovnou návštevou Argentínskej republiky. Hlavným cieľom oboch návštev je podpora ďalšieho rozvoja bilaterálnej spolupráce, najmä v oblasti hospodárstva, vedy, výskumu a inovatívneho podnikania. Na oboch cestách Kisku sprevádzajú zástupcovia slovenských firiem zameraných na inovácie a nové technológie, ako aj predstavitelia akademického sektora.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies