Kiska víta iniciatívu prezidentky Chorvátska na energetické prepojenie Európy

NETKY.SK • 9 December 2015, 18:03 • 2 min
Kiska víta iniciatívu prezidentky Chorvátska na energetické prepojenie Európy

BRATISLAVAA – Prezident SR Andrej Kiska víta iniciatívu chorvátskej prezidentky Kolindy Grabarovej–Kitarovičovej na energetické prepojenie severu Európy s juhom, spojenie Baltického mora s Jadranským morom. Spoločne zdôraznili potrebu diverzifikácie zdrojov, od ktorých sú obe krajiny závislé.

slovakia

left justify in out

"Plánovaný terminál v chorvátskom Krku je jedným z dobrých projektov v Európe, ktorý môže pomôcť diverzifikácii," zdôraznil prezident. Otvoril aj problematiku plánovaného plynovodu Nord Stream 2. Podľa neho sú vyhlásenia o čisto obchodnom zámere zlé a nešťastné. "Je základom Európskej únie, aby sa nikdy nestalo, že biznis a obchodné záujmy budú povýšené nad spoločné záujmy Európskej únie," podčiarkol.

 

Možnosti vzájomnej spolupráce chorvátskych a slovenských firiem prezentovali aj na dnešnom Slovensko-chorvátskom biznis fóre v Bratislave. Obe krajiny sú podľa hláv štátov "odsúdené" na spoluprácu aj vzhľadom na svoju jazykovú blízkosť, členstvo v Európskej únii, komunikačnú dostupnosť a historicky priaznivé vzťahy. Grabarová–Kitarovičová poukázala na dobré komunikačné prepojenie medzi Bratislavou a Záhrebom. Kiska zdôraznil význam reforiem v zavádzaní smart technológií. Dobré vzájomné vzťahy medzi obyvateľmi oboch krajín sa podľa hláv oboch štátov priaznivo vyvíjajú aj vďaka turistickému ruchu a tie môžu priaznivo ovplyvniť aj firmy smerom k uzatváraniu kontraktov.

 

"Organizátorom fóra bola aj Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK). Podľa jej generálneho sekretára Martina Hrivíka spoluprácu vidia obe strany najmä v automobilovom priemysle. Chorvátska strana prezentovala, že by to mohlo byť najmä prostredníctvom subdodávok do priemyslu. Zaujímavé možnosti sa otvárajú v oblasti využitia prepravy po Dunaji. Chorvátsko ako krajina Európskej únie spadá do kontextu krajín vhodných na spoluprácu. Tisíce Slovákov navštevuje Chorvátsko ako turistickú destináciu, opačne sú v tom ešte značné rezervy. Strojárstvo, najmä automobilový priemysel a chemický priemysel, sú ďalšie oblasti vhodné na spoluprácu. Pre nás sú zaujímaví aj subdodávatelia," skonštatoval Hrivík.

 

Slovenské investície v Chorvátsku sa pohybujú okolo 65 miliónov eur, väčšina je nasmerovaná do turizmu a v poslednom čase sa darí Slovensku prenikať aj do bankového sektora a spracovateľského priemyslu, ide o ekologické prísady do palív. Svoj priestor na podnikanie si našli aj developérske spoločnosti. Naopak, chorvátske investície na Slovensku sa pohybujú len okolo 1,5 milióna eura.

 

"Celková situácia nie je príliš priaznivá pre svetový obchod, každá krajina má svoje problémy. Záujem o spoluprácu tu je. Doteraz sme vnímali Chorvátsko ako turistickú destináciu. Oceňujem, že Chorváti hľadajú partnerov v čase, keď krajina zápasí s problémami. Idú nielen s tovarom na vývoz, ale snažia sa nadviazať kooperáciu v oblasti dopravy, zakladania priemyselných parkov, chcú investovať do výstavby železníc. Ak by mali slovenské firmy potenciál a záujem, priestor sa otvára," podčiarkol riaditeľ útvaru EÚ SOPK Juraj Paľa.

 

V rámci fóra sa konali B2B stretnutia, na ktorých sa zúčastnilo okolo 30 slovenských a 20 chorvátskych firiem.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona