Kiska: V školskej reforme je načase prejsť od koncepcie ku konkrétnym krokom

NETKY.SK • 24 November 2016, 14:01 • 2 min
Kiska: V školskej reforme je načase prejsť od koncepcie ku konkrétnym krokom

BRATISLAVA – Okrem dobrej koncepcie, ktorá sa dnes v školstve pripravuje, je nesmierne dôležitá politická vôľa, ktorá sa spája aj s dostatkom financií. Uviedol to dnes slovenský prezident Andrej Kiska po rokovaní s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR Petrom Plavčanom (nom. SNS) v Prezidentskom paláci. Za prioritné oblasti označil zdravotníctvo a školstvo.

slovakia

left justify in out

Prezident upozornil na to, že dnes máme vo viacerých oblastiach mnoho rôznych koncepcií. Podľa neho je však politickou zodpovednosťou ministra Plavčana, aby koncept, ktorý sa dnes pripravuje, neskončil niekde zabudnutý. Zdôraznil, že Slovensko potrebuje vo vzdelávaní súrne výsledky v dohľadnom čase.

 

"Od volieb uplynulo osem mesiacov, a to už je pätina vládneho obdobia. Je načase prejsť skutočne od koncepcie následne ku konkrétnym opatreniam. Myslím si, že rozhodujúci bude prvý polrok budúceho roku," povedal prezident Kiska.

 

Ak sa nám podľa neho v najbližšom období nepodarí získať podporu nových návrhov zákonov, neskôr to bude podstatne náročnejšie. "Môže sa stať, že už nebude ani politická vôľa," varoval prezident.

 

Zároveň pripustil, že školstvo potrebuje viac peňazí, ale na druhej strane aj školstvo musí ukázať, čo spoločnosť za tie peniaze dostane. "V návrhu, tak ako sme diskutovali, sú a aj budú nepopulárne kontroverzné opatrenia. Verejne sľubujem, že som pripravený pomôcť a získavať pre ne podporu, ak budem presvedčený, že skutočne sa za štyri roky niečo pohne," dodal.

 

Minister školstva informoval počas rokovania s prezidentom o tom, že niektoré opatrenia budú mať povahu malých zmien, niektoré väčších a niektorú budú bolieť, preto bude potrebné pripraviť učiteľov i ostatných zamestnancov na to, že príde k zmenám.

 

Reagoval taktiež na uzavretie koncepčných dokumentov z dielne ministerstva školstva. "Vo veľmi rýchlom období, to znamená tak, ako to pán prezident navrhol, v priebehu prvého polroka budeme mať uzavreté tieto dokumenty, tak isto aj s akčnými plánmi, ktoré nám povedia, čo je konkrétne potrebné urobiť a koľko finančných prostriedkov na to bude potrebných," uviedol Plavčan.

 

Na naplnenie všetkých zámerov bude podľa ministra potrebných viac finančných prostriedkov, ako uvádza programové vyhlásenie vlády.

 

Plavčan iba nedávno predložil na odbornú diskusiu druhú časť cieľov Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania, ktoré sa týkajú vysokých škôl. Materiál vypracovala pracovná skupina zložená z poradcov ministra.

 

Ciele pravdepodobne budú po odbornej diskusii dopracované a doplnené o konkrétne opatrenia na ich dosiahnutie a predložené ako súčasť Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania na verejnú diskusiu začiatkom roku 2017.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies