Kiska v riešení utečeneckej krízy v Európe verí v spoločnú dohodu

NETKY.SK • 7 September 2015, 14:02 • 2 min
Kiska v riešení utečeneckej krízy v Európe verí v spoločnú dohodu

BRATISLAVA - Za spoločnú dohodu na európskej úrovni sa dnes vo svojom vyhlásení k utečeneckej kríze vyslovil prezident SR Andrej Kiska. Za nešťastné by pokladal to, ak by sa návrhy na jej riešenie prekryli iba témou povinných kvót.

slovakia

left justify in out

"Považoval by som to za nešťastné rovnako pre celú Európu ako pre strednú Európu. Európa potrebuje dohodu. A ani Európa ako celok, ani stredná Európa osobitne, vrátane Slovenska, nepotrebuje oživovať delenie na staré a nové členské štáty," zdôraznila hlava štátu.

 

Považuje však za neudržateľné, aby Slovensko nebolo pripravené a schopné porozumieť svojim partnerom, ktorí apelujú na spoločnú solidaritu všetkých krajín únie. "Alebo že by sme ju neprejavili výraznejším spôsobom, ako dosiaľ," dodal.

 

Vyjadril tiež želanie, aby sa pri riešení tejto problematiky zišlo z kratšej cesty vyhrážok o konci solidarity pri európskych fondoch za odmietanie kvót. Rovnako sa vyslovil za ukončenie vzájomných obviňovaní sa z toho, kto spôsobil migračnú vlnu do Európy a kto prispel k rozvratu pomerov v domovských krajinách utečencov. "Zíďme z tejto kratšej cesty, ktorá nevedie k ničomu dobrému, aby sme dokázali prejsť ešte dlhú cestu, ktorá je v tejto aktuálnej kríze pred nami," vyzval.

 

Dohoda je podľa neho v záujme všetkých. Aj v záujme dlhodobej strategickej pozície Slovenska byť súčasťou jadra Európskej únie. "Želám si, dúfam a verím, že takúto dohodu v Európe dosiahneme. A že Slovensko si zachová svoju tvár. Tvár sebavedomej krajiny s ľuďmi s otvoreným srdcom. Krajiny, ktorá vie nielen prijímať, ale aj dávať," uzavrel prezident.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies