Kiska: V prípade Marca musí byť vyvodená konkrétna zodpovednosť

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 20:55 • 2 min
Kiska: V prípade Marca musí byť vyvodená konkrétna zodpovednosť

BRATISLAVA – Spôsob, akým úradníci odviedli malého Marca zo školy, sa nesmie nikdy opakovať a musí byť vyvodená konkrétna zodpovednosť. Uviedol to prezident Andrej Kiska na svojom facebookovom profile. Podľa prezidenta je neprípustné, aby štát neprihliadal v prvom rade na práva a ochranu detí.

slovakia

left justify in out

„Nerozumiem tomu, ako môže v takejto vyspelej spoločnosti ako naša, v takejto krajine prísť k takému traumatizujúcemu zážitku pre dieťa, pre jeho spolužiakov, pre celú školu aj pre jeho najbližších,“ dodala hlava štátu.

 

O prípad sedemročného Marca, ktorého v piatok 13. mája na základe rozhodnutia súdu prišiel do školy v obci Brehy v okrese Žarnovica zobrať vyšší súdny úradník v sprievode sociálnej pracovníčky a chlapcovej matky, sa zaujímal minister sociálnych vecí Ján Richter aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Podľa nich bol výkon súdneho rozhodnutia neadekvátny, neakceptovateľný a neprofesionálny. Prípadom sa zaoberá aj prokuratúra.

 

Matka maloletého Marca G. podala na Okresný súd Žiar nad Hronom návrh na vydanie predbežného opatrenia. V návrhu žiadala, aby súd nariadil jej matke, starej matke Marca, ktorá sa o dieťa starala, aby jej ho vydala. V decembri 2015 oznámila matka dieťaťa svojej mame, že si dieťa zoberie do Švajčiarska, kde má prechodný pobyt, zabezpečenú stálu prácu, má prenajatý veľký štyri a pol izbový byt a dieťa má zriadenú vlastnú izbu a zabezpečenú povinnú školskú dochádzku. Po tom, čo sa stará matka o tom dozvedela, podala návrh na vydanie predbežného opatrenia o zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti, v konečnom rozhodnutí Krajského súdu v Banskej Bystrici však bola neúspešná.

 

Keďže neexistovalo žiadne rozhodnutie súdu, ktoré by matku akýmkoľvek spôsobom zbavovalo rodičovských práv, 14. apríla vydal sudca Okresného súdu Žiar nad Hronom rozhodnutie, ktorým nariadil starej mame, aby Marca vydala jeho matke. Na základe predbežného opatrenia sudca Okresného súdu Žiar nad Hronom poveril vyššieho súdneho úradníka, aby zabezpečil odovzdanie dieťaťa matke. Na základe vydaného poverenia sa 13. mája v priestoroch základnej školy v obci Brehy realizoval výkon rozhodnutia za prítomnosti vyššieho súdneho úradníka, pracovníčky oddelenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Pri výkone bola prítomná matka maloletého a počas výkonu bola privolaná riaditeľka základnej školy. Vyšší súdny úradník nepredpokladal podľa informácií z doterajších konaní, že syn nebude ochotný odísť s matkou.

 

Vo veci starostlivosti o maloletého zatiaľ nebolo rozhodnuté.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies