Kiska v parlamente podporil demonštrácie: Sú pochopiteľné, politické nominácie sú príčinou zla

NETKY.SK • 26 November 2014, 10:40 • 2 min
Kiska v parlamente podporil demonštrácie: Sú pochopiteľné, politické nominácie sú príčinou zla

BRATISLAVA - Politické nominácie sú podstatnou príčinou zla v zdravotníctve. Vo svojom prvom vystúpení na pôde Národnej rady SR od zvolenia do funkcie to dnes vyhlásil prezident SR Andrej Kiska s tým, že ľudia citlivo reagujú na obohacovanie sa na chorobe a na ľudskom nešťastí. Práve po kauze v zdravotníckej sfére, ktorá súvisela s nákupom CT piešťanskou nemocnicou, prišla o funkciu ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská aj predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Myslím, že je málo ľudí, ktorí by v takom prípade zostali ľahostajní a ktorí by neboli rozčarovaní a nahnevaní. Takto rozumiem aj verejným protestom a demonštráciám v týchto dňoch. Sú pochopiteľné, sú legitímne, dôvodom rozumiem a sú právom ľudí, ktoré treba chrániť, nie znevažovať a treba takto prejavenú nespokojnosť počúvať," odporučila hlava štátu. Podľa jeho slov je ale dôležité, aby protesty boli pokojné, nastavovali zrkadlo politike svojou principiálnosťou a slušnosťou a neatakovali súkromné životy detí alebo rodín.

 

Kiska vyzval na úprimnosť. "Väčšina z nás pozná nejaký prípad, kedy sa našom v zdravotníctve nakúpilo niečo drahšie, kedy vyrástli súkromné diagnostické zariadenia financované štátnou zdravotnou poisťovňou na úkor kvality a financií nemocníc, kedy sa nejaké rozhodnutie v zdravotníctve prijalo nepochopiteľne a iste nie v prospech pacienta. Alebo kedy vám niekto veľmi konkrétne povedal, kto a čo všetko dokáže vybaviť a že bez toho to nepôjde," poznamenal.

 

img

 

Podľa prezidentových slov je veľká časť ľudí na Slovensku presvedčená, že v zdravotníctve fungujú na prvom mieste politické záujmy, záujmy dodávateľov zdravotníckych zariadení, záujmy poisťovní a až potom sú niekde záujmy lekárov a zdravotného personálu. "Pacient je v našom zdravotníctve až kdesi na poslednom mieste. Toto nie je presvedčenie posledných dní. Ani to nie je niečo, čo vzniklo za posledné mesiace. Toto je dlhodobá skúsenosť tých, ktorí v zdravotníctve pracujú a väčšiny z nás, ktorí sme s ním prišli do styku," zdôraznil s tým, že ľudia oprávnene očakávajú zmenu situácie.

 

 

 

 

 

Hlava štátu je presvedčená, že ťažko môžeme ľudí presviedčať, že najväčším problémom zdravotníctva je nedostatok peňazí, ak bude štát tolerovať, alebo nedokáže ustrážiť nehospodárne nakladanie, nezrozumiteľné obchody, alebo rovno rozkrádanie verejných zdrojov v zdravotníctve. "Ťažko môžeme od ľudí očakávať pochopenie, že chyba sa môže stať vždy a jednotlivec môže zlyhať, ak nebudeme mať systém, ktorý by tomu účinne bránil," povedal.

 

img

 

Aj preto považuje za pochopiteľné, že v posledných dňoch došlo k toľkým zmenám vo vláde a vo vedení parlamentu. "Ale osobne sa domnievam, že ľudia oprávnene čakajú, aby toto nebol koniec jednej kauzy, ale aby to bol začiatok silného a presvedčivého úsilia," konštatoval. Prezident preto odporúča razantné odpolitizovanie zdravotníctva, dôsledné vyšetrenie každého jedného prípadu predraženého či neefektívneho nákupu. "Ak má vláda vôľu a dokáže bojovať napríklad s daňovými únikmi finančnou kobrou, čo si zaslúži uznanie a má aj výsledky, možno prišiel čas, aby malo aj zdravotníctvo svoju kobru," dodal.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona