Kiska v OSN: Sme proti narúšaniu celistvosti štátov, Ukrajina nie je výnimkou

NETKY.SK • 25 September 2014, 19:23 • 2 min
Kiska v OSN: Sme proti narúšaniu celistvosti štátov, Ukrajina nie je výnimkou

NEW YORK - Organizácia spojených národov (OSN) vznikla po 2. svetovej vojne hlavne preto, aby už vo svete nevznikali konflikty a zabezpečila sa územná celistvosť krajín.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti, keď vidíme vo svete množstvo konfliktov, vrátane jedného priamo u našich susedov na Ukrajine, sa treba opätovne spýtať, ako táto organizácia dokáže naplniť svoju úlohu. Po dnešnom prejave na Valnom zhromaždení OSN to pred novinármi zdôraznil prezident SR Andrej Kiska.
     

Podľa vlastných slov považoval za dôležité vo svojom prejave pripomenúť, že v tomto roku si pripomíname 20. výročie toho, ako sa Ukrajina vzdala svojich nukleárnych zbraní výmenou za zmluvu o nenarušiteľnosti hraníc s krajinami ako Rusko, Čína, Spojené štáty a Francúzsko. "Dnes je situácia celkom iná. Práve táto krajina, ktorá sa vzdala svojho nukleárneho programu s tým, že nenarušiteľnosť jej hraníc bude zabezpečená, prišla o Krym a prebieha v nej stále vojenský konflikt," upozornil.
     

Ako hlava štátu zdôraznila vo svojom prejave, Slovensko v rámci svojej zahraničnej politiky odmieta porušenie územnej celistvosti akéhokoľvek štátu. "Sme v tom dôslední, Ukrajina a anexia Krymu nie sú výnimkou. Musíme rešpektovať jej územnú celistvosť a suverénne právo ukrajinského ľudu slobodne a nezávisle rozhodnúť o svojom osude," podčiarkol Kiska.
     

Slovenská republika je podľa neho naďalej presvedčená, že k udržateľnému mieru na Ukrajine povedie dialóg a diplomatické úsilie, aj s účasťou Ruska, pričom OSN má v tejto otázke zohrať kľúčovú úlohu. "Ukrajina dnes potrebuje obnovenie mieru, stabilitu, reformy a ubezpečenie o záruke o nenarušiteľnosti jej územia. Slovensko je pripravené podieľať sa na tomto procese," avizoval prezident.
     

V rámci svojho prejavu Kiska pripomenul pôsobenie slovenských vojakov v Afganistane, hovoril tiež o hrozbe terorizmu, predstavovaného v súčasnosti predovšetkým aktivitami Islamského štátu v Iraku a Sýrii. "Verili sme, že množstvo konfliktov sa bude postupne znižovať. Ale dnes sme konfrontovaní s opačnou realitou – nestabilita sa stáva novým status quo. Nestabilita, chudoba, nenávisť sú živnou pôdou a katalyzátorom terorizmu. A terorizmus je hrozbou, voči ktorému nie je nikto imúnny," zdôraznil prezident na pôde OSN.
     

Organizácia by sa podľa neho ani v súčasnosti nemala vzdať svojho ideálu byť svedomím sveta. "Naša organizácia by mala byť autoritou, schopnou definovať, predchádzať a riešiť konflikty a problémy. Spoločne by sme mali presvedčiť ľudí na celom svete, aby verili, že chránime medzinárodné normy a princípy, na ktorých je OSN postavená," argumentoval Kiska. Ak v tom totiž táto globálna organizácia zlyhá, ľudstvo podľa neho nebude mať záruku, že vo svete neprevládne totalita, nespravodlivosť a nemorálnosť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies